Problemele financiare cauzate de pandemie au făcut ca tot mai mulţi români din Italia să întâmpine mari dificultăţi materiale. Episcopia Italiei are în evidenţă, la Roma, aproximativ 30 de români care locuiesc pe străzi, pe sub poduri sau în clădiri abandonate, fără nici un venit, informează Basilica.
În acest sens, eparhia a hotărât ca acestor persoane să le fie acordat ajutor din partea parohiilor de proximitate, ”Nașterea Maicii Domnului” – Roma II și ”Înălțarea Sfintei Cruci” – Roma III, care vor conlucra în următoarea perioadă spre a elabora un program de acțiune eficient, prin care cei aflați în cauză să primească consiliere, sprijin material și soluții de reintegrare socială.
Părintele Gheorghe Militaru, vicar eparhial – Episcopia Italiei, cunoaşte foarte bine situaţia românilor aflaţi pe străzi în capitala Italiei, iar săptămâna aceasta a oficiat o slujbă de pomenire pentru un român care a murit la începutul lunii iulie în apropierea Gării Tuscolana din Roma. Avea doar 49 ani. A fost găsit de autorităţi fără suflare, însă din cauza pandemiei nu s-au putut ocupa de slujba înmormântării.
Parastasul a fost oficiat în apropierea gării unde a trecut la cele veşnice.
Situaţia din Roma se întâlneşte şi în alte oraşe din Peninsulă, mai ales din cauza pandemiei.
„În prezent se află în evidenţa Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a instituțiilor de asistență socială sau ale organizațiilor caritative în jur de 120 de persoane, fără un loc de muncă, care dorm pe sub poduri sau prin gări şi clădiri abandonate. Din păcate este dificilă realizarea unei situații la zi a cazurilor, deoarece multe persoane vin și pleacă, iar alte persoane cad pradă săraciei și dificultăților de la o zi la alta”, a spus Părintele Gheorghe Militaru, conform aceleiași surse.
Episcopia Italiei şi-a îndeptat atenţia spre românii fără adăpost din Italia încă din anul 2008 când a demarat, prin Departamentul Pribegi al Sectorului Social, un program dedicat românilor marginalizați din toate orașele şi metropolele Italiei. Acum, în contextul pandemiei, programul a fost intensificat.
Aproximativ 845 de români primesc asistență socială, dar și medicală
„Toate parohiile s-au organizat în acest sens cu voluntari cărora le-a fost permisă deplasarea în teritoriu chiar în situația de fapt și aceștia au distribuit zeci de tone de alimente, îmbrăcăminte și medicamente. Foarte multe familii au primit bani din partea parohiilor pentru susținerea chiriilor aferente sau chiar pentru necesitățile de zi cu zi. Tot cu susținerea parohiilor și ale episcopiei au fost repatriați prin Coridoarele Sanitare câteva zeci de români”, a mai spus Părintele Gheorghe Militaru.
Pe lângă acţiunile umanitare, pentru a le oferi un ajutor concret românilor fără adăpost şi posibilităţi materiale, Episcopia Italiei a achiziţionat un imobil în apropierea Centrului Eparhial pe care urmează să-l transforme în Centru Social.
Foto: Episcopia Italiei
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.