Tineri din şapte ţări de pe diferite continente, care studiază la universităţi din Europa, au venit în România, la Bistrița, pentru a participa, timp de două săptămâni, la o tabără internaţională de conservare şi restaurare a cojoacelor din piele care fac parte din costumul tradiţional românesc, informează Agerpres.
Deschiderea taberei a avut loc luni, iar activităţile sunt organizate de muzeul bistriţean, în colaborare cu Asociaţia culturală "Patrimoniu pentru viitor" şi Asociaţia "European Heritage Volunteers", cu participarea a doi experţi în conservare şi restaurare de la Muzeul "Astra" din Sibiu.
Cei opt studenţi voluntari prezenţi la Bistriţa în perioada 19 iulie - 1 august provin din Anglia, Italia, Spania, Coreea de Sud, Statele Unite ale Americii, Mexic şi Honduras şi au mai participat la astfel de proiecte internaţionale de conservare a patrimoniului.
Pe durata proiectului, ei se vor familiariza cu aspecte legate de tradiţia cojoacelor şi pieptarelor româneşti, putând face comparaţii cu propriile costume naţionale, vor aplica tehnici de curăţare a pieselor, vor folosi unelte specifice şi vor învăţa să brodeze pe piele.
Partea practică va fi completată cu activităţi educative care să le permită participanţilor să cunoască tradiţiile şi obiceiurile zonei şi să viziteze monumentele locale.
Oaspeţii vor ajunge şi în campusul Asociaţiei "Tăşuleasa Social" din Piatra Fântânele, dar şi la mănăstirea din apropiere, unde vor afla de la măicuţe diverse tehnici de cusut şi brodat.
Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud deţine o colecţie de 155 de sumane, cojoace şi pieptare - piese de patrimoniu provenite din toate zonele judeţului, care au făcut obiectul unei expoziţii în iarna anului trecut, cea mai veche datând din anul 1890.
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.