Național Cultură Ultima oră
Expoziţie dedicată lui Tattarescu, pictorul a peste 50 de biserici, la Palatul Suțu
Expoziţie dedicată lui Tattarescu, pictorul a peste 50 de biserici, la Palatul Suțu
15/07/2020 ⋅ 1 comentarii

Expoziția tematică ”Tattarescu – Studii de perspectivă” poate fi vizitată la Palatul Suțu, în perioada 8 iulie - 27 septembrie 2020. 

Vor fi expuse lucrări necunoscute sau foarte puțin cunoscute din opera artistului considerat a fi cel mai mare pictor religios al timpului său.

”Tattarescu – Studii de perspectivă va pune la dispoziția vizitatorilor lucrări de grafică axate pe studiul perspectivei, schițe ce fac parte din laboratorul intim al artistului în demersul său de perfecționare, alături de câteva desene artistice în care se poate observa cu usurință felul în care maestrul se folosește de această știință – demers ilustrat în schițe/ studii compoziționale ce stau la baza unor binecunoscute lucrări de pictură”, anunță organizatorii.

Muzeograful Rodica Ion a evidenţiat că o „mare parte din activitatea sa artistică, după întoarcerea de la studii, a fost dedicată artei religioase, pe care a dezvoltat-o într-un stil personal, între academismul italian şi tradiţia iconografică bizantină, manieră care l-a consacrat drept cel mai important pictor muralist modern din ţara noastră”.

Printre cele peste 50 de lăcaşuri de cult pictate de Gheorghe Tattarescu se numără: Zlătari, Kretzulescu, Şelari, Colţea, Catedrala din Râmnic, dar şi mănăstirile Samurcăşeşti, Radu Vodă, Bistriţa, Ghighiu etc.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

16.07.2020 14:40
Raicu Cristian
Intr-adevar Maestrul Tattarescu s-a remarcat in epoca sa prin stilul propriu, opera sa ridicandu-se la valoarea celor prezente in marile muzee ale lumii ..... ma bucur ca locuitorii Severinului pot admira maestria sa prin intermediul picturii murale a Bisericii Grecescu din Dr. Tr. Severin, aceasta datand din anul 1872 si fiind pecetluita cu semnatura in original a Maestrului.