Național Cultură Ultima oră
Întreg poştal dedicat sărbătoririi centenarului academicianului Cristofor I. Simionescu, lansat la Academia Română
Întreg poştal dedicat sărbătoririi centenarului academicianului Cristofor I. Simionescu, lansat la Academia Română
10/07/2020 ⋅ 0 comentarii

Un întreg poştal dedicat sărbătoririi centenarului academicianului Cristofor I. Simionescu, fondatorul şcolii de chimie şi fizică a polimerilor din România, a fost lansat joi în parcul Academiei Române din Capitală, în prezenţa fiului acestuia, academicianul Bogdan Simionescu, vicepreşedintele Academiei Române.

Academicianul Bogdan Simionescu a declarat că s-a simţit emoţionat de gestul făcut de Academia Română şi Romfilatelia, acest lucru însemnând "cel mai frumos lucru care se putea întâmpla" în anul în care academicianul Cristofor I. Simonescu ar fi împlinit 100 de ani.

Preşedintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop, a afirmat că instituţia şi-a făcut "o datorie de onoare" din cinstirea membrilor ei.

"Instituţia noastră şi-a făcut o datorie de onoare în a cinsti membrii ei, actuali, trecuţi, ei sunt oricum consideraţi nemuritori. Unul dintre aceştia, nemuritor prin opera sa, este Cristofor I. Simionescu. Nu sunt eu cel chemat să vă spun cine a fost Cristofor Simionescu. Toţi cei are sunteţi prezenţi aici ştiţi că a avut un rol extrem de important în dezvoltarea chimiei în România, a fost şef de şcoală într-un domeniu important al acestei discipline şi în Academia Română a fost membru corespondent, membru titular, apoi a ajuns în conducerea acestei instituţii ca vicepreşedinte, ca preşedinte al Academiei Române, onorându-şi misiunea în societate în vremuri care nu erau tocmai bune, reuşind să fondeze cel mai important institut de chimie din Ţara Românească, Institutul 'Petru Poni' de la Iaşi, reuşind să ducă acest institut spre o glorie pe care fiul domniei sale, domnul academician Bogdan Simionescu, o continuă astăzi şi o înalţă mereu", a spus acad. Ioan-Aurel Pop în deschiderea evenimentului, conform Agerpres.

Cristina Popescu, director general Romfilatelia, a declarat că întregul poştal lansat reprezintă un proiect "care ţine de valorizarea personalităţilor care ne-au marcat viaţa, educaţia în mod special".

Pe panoul filatelic dezvelit în curtea Academiei Române de acad Ioan-Aurel Pop şi Bogdan Simionescu este prezentat acad. Cristofor I. Simionescu în laborator, iar grafica este însoţită de un gând al marelui om de ştiinţă - "Modest învăţător al studenţilor mei, vibrez, cu toate fibrele mele, atunci când este vorba de şcoală şi de rosturile sale, considerând-o întotdeauna altarul unei naţiuni".

 

Foto: Inquam 

 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.