Devenită deja o tradiție, prima duminică din luna iulie este este ziua în care sunt pomeniți cei trei tineri care au fost uciși în Munții Isvernei de către organele politice ale regimului comunist, în 31 martie 1949.
Anul acesta s-au împlinit 71 ani de la tragicul eveniment petrecut la Isverna când Eugen Bocârnea (student în anul III la Medicină în București), Ion Bocârnea și Gheorghe Eftimiu elevi în clasa a VIII-a la Liceul Traian) au fost ucişi de comunişti. Memoria lor a fost cinstită de comunitate care s-a rugat, duminică, împreună cu Episcopul Nicodim al Severinului, pentru odihna lor veşnică în Împărăţia Cerurilor, conform Episcopiei Severinului și Strehaiei.
După Sfânta Liturghie a fost săvârșit Parastasul pentru eroii anticomuniști și a fost prezentat contextul în care cei trei tineri şi-au pierdut viaţa.
Din cauza abuzurilor cauzate de regimul comunist, tinerii au hotărât să se alăture grupului de partizani din Munții Mehedinţiului. Au ajuns în localitatea Prejna, unde au fost informați că sunt urmăriți. Din păcate, necunoscând zona s-au rătăcit prin munţi şi au ajuns la casa unui localnic, Pătruţ Pîrvănel, care a anunţat autorităţile.
Aceștia au fost conduşi într-o ambuscadă şi au fost împuşcaţi în cap, în data de 31 martie 1949, fără vreo condamnare.
Doi dintre ei au murit pe loc, în locul care se numeşte Culmea Cornetului. Nelu Bocârnea a mai trăit câteva ore. Trupurile lor au fost purtate prin oraş şi aruncate pe treptele din apropierea Primăriei.
La slujba parastasului au fost pomeniți și eroii care s-au jertfit pe câmpul de luptă pentru întregirea României, precum și preoții Victor Doman de la Parohia Isverna și Ilie Isverceanu de la Parohia Busești, care au suferit în temnițele comuniste.
Foto: Episcopia Severinului și Strehaiei
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.