Național Life Ultima oră
Portul popular de nuntă, promovat în cea mai nouă emisiune de mărci poștale Romfilatelia
Portul popular de nuntă, promovat în cea mai nouă emisiune de mărci poștale Romfilatelia
06/07/2020 ⋅ 0 comentarii

Romfilatelia continuă seria tematicilor filatelice dedicate costumelor populare, prin emisiunea de mărci poștale Port popular de nuntă.

Prima parte a tematicii acoperă costume populare de nuntă, în pereche, din zonele Bucovina, Oaș, Vlașca și Banat.

Costumul tradițional este în primul rând un element al culturii materiale, iar varietatea sa este influențată și de alți factori generali, pentru toate zonele, cum ar fi: ocupație, anotimp, ocazii, vârstă, sex.

Grija pentru ornamentarea cât mai bogată, frumoasă și inedită a cămășilor, cu variate broderii, era mare. Motivele noi se căutau peste tot, se furau, se lucrau pe ascuns, conform Romfilatelia.

Costumele tradiționale de nuntă din Bucovina sunt ilustrate pe timbrul cu valoarea nominală de 1,90 lei. Costumul de mireasă este alcătuit din cămașă încrețită la gât cu „brezărău”, realizată din pânză de casă de bumbac, cu trupul alcătuit din trei stani de țesătură, cu altițe și mâneci.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 2,20 lei sunt redate costumele de nuntă din Oaș. Costumul de mireasă, specific zilelor de sărbătoare, ce prezintă cămașa din pânză țesută în casă în două ițe, cu urzeala din bumbac și băteala din cânepă, se încadrează tipologic cămășilor cu „platcă”.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 3,30 lei sunt reprezentate costumele populare de nuntă din zona Vlașca. Costumul de mireasă este alcătuit din cămașă cu altiță și poale, realizată din pânză de bumbac în două ițe, cu un decor bogat dispus pe mâneci, piepți și poale, dominantă fiind culoarea roșu carmin.

Costumele tradiționale de nuntă din Banat sunt ilustrate pe timbrul cu valoarea nominală de 20,50 lei. Costumul de mireasă este alcătuit din cămașă încrețită la gât, cu mâneca prinsă în brățară cu „fodori”.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.