Național Life Ultima oră
200 de lilieci din două specii protejate în România, descoperiți în timpul unor lucrări de restaurare la o bisericuță de lemn
200 de lilieci din două specii protejate în România, descoperiți în timpul unor lucrări de restaurare la o bisericuță de lemn
03/07/2020 ⋅ 0 comentarii

O colonie cu circa 200 de lilieci din două specii protejate în România (liliacul mare cu potcoavă şi liliacul cărămiziu) a fost descoperită recent într-o bisericuţă de lemn din localitatea Zalnoc, judeţul Sălaj. Descoperirea a fost făcută cu ocazia unor lucrări de restaurare a acoperişului lăcaşului de cult monument istoric.

"În momentul în care ne-am apucat să schimbăm învelitoarea, am găsit deasupra bolţii o cantitate mare de mizerie făcută de lilieci. Cred că am scos trei saci de mizerie de acolo, dar la momentul respectiv nu am dat prea mare importanţă acestui fapt, mai ales că nu am văzut decât unul sau doi lilieci zburând prin biserică. Duminică, am revenit la bisericuţă după o perioadă de pauză şi am văzut, agăţaţi de boltă, mai mulţi lilieci. Pentru că ne-am gândit că localnicii nu vor fi de acord cu liliecii în biserică, am luat legătura cu Centrul pentru Cercetarea şi Conservarea Liliecilor, ca să vedem ce e de făcut", a declarat joi Bogdan Ilieş, unul din cei care se ocupă de restaurarea monumentului istoric din Zalnoc, potrivit Agerpres.

Bogdan Ilieş a mai spus că preşedintele consiliului director al Centrului pentru Cercetarea şi Conservarea Liliecilor, Bucs Szilard-Lehel, a venit la Zalnoc și a constatat că e vorba de circa 200 de lilieci din speciile mare cu potcoavă şi cărămiziu, ambele protejate pe teritoriul României.

Liliecii din România formează una dintre cele mai importante populaţii din Europa, atât datorită numărului mare de specii de la noi din ţară, cât şi mărimii coloniilor, potrivit Centrului pentru Cercetarea şi Conservarea Liliecilor. 

Pe teritoriul ţării noastre au fost identificate până în momentul de faţă 32 de specii de lilieci.

 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.