Național Ultima oră
Sistemul de urmărire a transportului de material lemnos va monitoriza în timp real tăierile de păduri
Sistemul de urmărire a transportului de material lemnos va monitoriza în timp real tăierile de păduri
26/06/2020 ⋅ 0 comentarii

Guvernul a aprobat în ședința de joi operaţionalizarea SUMAL - sistemul informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase, a anunțat ministrul Mediului, Costel Alexe.

"În şedinţa de guvern am aprobat hotărârea pe care am promis-o de la începutul mandatului, şi anume, operaţionalizarea SUMAL, sistemul de urmărire a materialului lemnos. În doar şase luni, Guvernul Orban a reuşit să recupereze cei patru ani pe care i-au pierdut şi România şi pădurile noastre, pentru că acest sistem de urmărire a materialului lemnos a fost tergiversat foarte mult timp. (...) Odată cu operaţionalizarea acestui sistem de urmărire a materialului lemnos, vom reuşi în timp real, 24 de ore din 24, să avem un management foarte bun al materialului lemnos, vom şti în orice moment cât s-a tăiat din pădurile României, unde va merge acest material lemnos, către ce depozit şi, evident, mai ales, apoi, către terţi", a declarat Costel Alexe joi, la Palatul Victoria, conform Digi24.

El a adăugat că odată cu operaţionalizarea acestui sistem, toate instituţiile statului vor fi într-o strânsă coordonare.

"Îi asigur pe toţi românii că odată cu operaţionalizarea SUMAL, transportul dublu pe acelaşi aviz nu se va mai putea realiza. De asemenea, odată cu operaţionalizarea SUMAL nimeni nu va mai putea să transporte cu aviz cantităţi mai mari sau mai mici, pentru că la fiecare transport de material lemnos vor fi obligaţi transportatorii să urce cele trei fotografii, din faţă, lateral şi spate, pentru a putea dovedi că au cantitatea de material lemnos cu care au plecat din pădure şi vor ajunge în depozit. Pentru că multe din aceste ilegalităţi, fie în interiorul fondului forestier, fie pe drumurile publice, de multe ori s-au petrecut şi cu sprijinul sau au închis autorităţile ochii. Prin acest sistem vom şti exact cât au tăiat, cât au avizat, cât şi-au însuşit atunci când au încărcat mijlocul de transport şi, evident, cât trebuie să ajungă la destinaţie", a menţionat Alexe, conform aceleiași surse.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.