Național Ultima oră
Veteranul de război Vasile Pescaru, sărbătorit la împlinirea vârstei de 105 ani
Veteranul de război Vasile Pescaru, sărbătorit la împlinirea vârstei de 105 ani
22/06/2020 ⋅ 0 comentarii

Veteranul de război Pescaru Vasile a fost sărbătorit la împlinirea vârstei de 105 ani. 20 iunie 2020, zi importantă în viața Asociației Naționale a Veteranilor de Război Filiala Argeș și de asemenea și pentru Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități Sucursala Argeș.

Conducerea celor două asociații conduse de către col.rtr. Țînțarcu Alexandru, președinte și adj.pr.r. Dan Arsenescu, vicepreședinte al celor două asociații împreună cu adj.pr.r. Cătălin Filip președinte și adj.Viorel Amzărescu vicepresedinte, au făcut o surpriză plăcută veteranului de război Pescaru Vasile în vârsta de 105 ani.

Născut la 21 iunie 1915 în comuna Lăpușna, raionul Cărpineni din Moldova de astăzi (URSS înainte) .

Termină clasele primare cu predare în limba rusă la școala din comună dar acasă în familie vorbeau moldovenește fiind aproape de granița cu România, atât cât puteau de frica autorităților, după care își continuă viața alături de familie până la plecarea pe front.

La 19 ani pleacă să îndeplinească serviciul militar timp de 3 ani de zile în cadrul Regimentului 35 Infanterie Chișinău. După terminarea serviciului militar pleacă pe front cu același regiment timp de 4 ani avându-i comandanți pe col. Poenaru și col.Sahoidac Cornel.

În timpul unui atac purtat a fost rănit la gât de către o schijă de obuzier. Este evacuat și internat de urgență la spitalul de campanie din Ungaria.

Moment despre care, veteranul de război povestea domnului adj.pr.r. Dan Arsenescu ”Înainte de a fi rănit cu câteva clipe stând pe marginea unui lac, am văzut un fluture pe malul apei, m-am aplecat să-l ridic și atunci a venit un obuz care a explodat și mi-a omorât camaradul de luptă care era lângă mine, iar eu am fost rănit la gât”.

După război se stabilește la Galați unde o întâlnește pe soția sa Vargheș Nicoleta . În urma relației se naște o fiică, care moare prematur.

În 24 noiembrie 1949 pleacă cu familia și se stabilește pentru o perioada de timp în satul Gemeni, com. Dârvari, județul Mehedinți.

După o lungă suferință, în 1989, soția sa Nicoleta pleacă în lumea celor drepți. Rămânând văduv și fără niciun ajutor este adus definitiv în 2007 de către cea care a fost crescută de la vârsta de 11 luni de unchiul Vasile, Mădălina Mica, în județul Argeș, comuna Teiu, locație unde a fost și aniversat veteranul de război Pescaru Vasile, la cei 105 ani împliniți.

În discuțiile avute cu nepoata sa, Mădălina, aceasta povestea domnului Arsenescu că în clipele de liniște nea Vasile îi spune: ”acum a venit rândul să ai tu grijă de mine cum și eu am avut grijă de tine când erai mică”.

Cu această ocazie cele două asociații ale veteranilor, cunoscând situația medicală a veteranului (imobilizare la pat) au donat un cărucior pentru persoane cu handicap.

La mulți ani, cu recunoștință și respect!

 

Foto: adj.pr.r. Dan Arsenescu

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.