Național Religie Ultima oră
Sfântul Grigorie Decapolitul, ajutătorul tuturor celor aflați în nevoi
Sfântul Grigorie Decapolitul, ajutătorul tuturor celor aflați în nevoi
20/11/2019 ⋅ 0 comentarii

”Chip te-ai făcut înfrânării şi prin dumnezeiescul Duh pre toţi i-ai luminat, alergarea dreptei credinţe o ai săvârşit şi cu învăţăturile ai luminat lumea şi ai mustrat cugetele celor rău credincioşi, părinte Cuvioase Grigorie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să ne dăruiască nouă mare milă”(Troparul Sfântului)

Sfântul Grigorie s-a născut în cetatea Irinopolis din ţinutul Decapole, de unde şi numele de Decapolitul, undeva între anii 780-790, pe vremea împăratului bizantin Leon Armeanul, atunci când Biserica era zguduită de erezia luptătorilor împotriva sfintelor icoane.

A intrat de timpuriu în monahism şi a vieţuit prin mai multe mănăstiri din împrejurimi. A săvârşit minuni încă din viaţa sa pământească, precum şi după trecerea sa la cele veșnice în anul 842, la Constantinopol. Trupul lui n-a putrezit, ci s-a dovedit purtător de mari daruri și s-a păstrat în cinste, multă vreme în mănăstirea unde se sfârșise. În anul 1497, Banul Barbu Craiovescu, rezidind din temelie mănăstirea Bistrița, din județul Vâlcea, a adus moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul și le-a așezat la această mănăstire, unde se află și astăzi, fiind făcătoare de minuni, atât pentru bolile trupești, cât și pentru cele sufletești ale celor ce vin cu credință. Racla de argint, în care se păstrează sfintele moaşte, datează din anul 1656, fiind lucrată de meşteri din Cetatea Braşovului. Generalizarea cultului Sfântului Grigorie Decapolitul a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1950.

Arhimandritul Ioanichie Bălan, în cartea ”Sfintele moaşte din România”, relatează cum prin anul 1920, o anume Maria, din comuna Cacova, judeţul Vâlcea, lucrând în ziua Sfântului Pantelimon (27 iulie) la cules de prune, a căzut din pom, paralizând în întregime. După câteva zile, rudele au dus-o la Sfântul Grigorie pentru sfintele slujbe. Însoţitorii au trecut-o cu mare greutate de trei ori pe sub sfânta raclă. La urmă a început să deschidă ochii mari. Tot timpul Sfintei Liturghii a stat culcată pe o pătură, alături de sfintele moaşte, iar după ce i s-a făcut Sfântul Maslu, îndată femeia şi-a revenit în simţiri. Ea se vindecase prin minune de cumplita ei paralizie. Apoi, a cerut să fie ridicată în picioare, a trecut singură din nou pe sub sfânta raclă, a făcut metanii de mulţumire şi s-a urcat în munte, la peştera Sfântului Grigorie, împreună cu cei ce o aduseseră la biserică. 

 Moaștele Sfântului, în Cetatea Aradului


În data de 14 septembrie 2015, Cetatea Aradului avea să fie binecuvântată de prezența în sânul ei, pentru câteva zile, a moaștelor Sfântului Grigorie Decapolitul, acestea fiind așezate spre închinare în incinta Catedralei Arhiepiscopale, iar ulterior la Mănăstirea ”Sfântul Simeon Stâlpnicul” din cartierul Arad-Gai. 

Printr-o frumoasă rânduială numai de Dumnezeu știută, moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul au fost aduse în 2015 la Arad chiar de Preasfințitul Emilian Crișanul, pe atunci Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Aflat în duh de credință și mărturisire cu Sfântul Grigorie Decapolitul, după cum mărturisește în cartea ”Unitatea dragostei între cer și pământ”- capitolul ”Zbor împreună cu Sfinții”, Preasfinția Sa i-a îndemnat și îndeamnă atât pe credincioșii arădeni cât și pe cei întâlniți în însoțirea moaștelor Sfântului de la Bistrița la Caransebeș, Drobeta Turnu Severin, Deva, Slobozia, Călărași, Curtea de Argeș, Alba Iulia, să aibă încredere în împlinirea rugăciunilor către Sfânt, dar mai ales să ia aminte la viața acestuia, pentru ca aceasta să le  devină făclie și ajutor în tot ceasul. 

Rugăciune către Sfântul Grigorie Decapolitul

O, Preacuvioase Sfinte Grigorie, credem ca inca in trup vietuind te-ai facut locas Sfintei Treimi, la Care acum mutat fiind, neincetat te rogi impreuna cu toti sfintii si cu Preacurata Maica lui Dumnezeu pentru intarirea sfintelor Biserici, a patriarhilor, a imparatilor, a domnilor, a supusilor, a preotilor, a calugarilor si pentru sanatatea si mantuirea tuturor dreptcredinciosilor crestini. Cu umilinta cadem la sicriul sfintelor tale moaste si le sarutam cu dragoste, rugandu-te: intareste si pazeste acest sfant locas, pe care ti l-ai ales salas, aceasta sfanta manastire care te are pe tine aparator intru sine, precum si toate orasele si satele si pe toti locuitorii din ele. Nu trece cu vederea nici pe cei ce nazuiesc la sfintele tale moaste, care cu credinta cazand se inchina si le saruta, rugandu-se a li se darui sanatate si izbavire de supararea duhurilor necurate si de alte boli nenumarate, care dobindindu-si dorita izbavire si sanatate, impreuna cu noi lui Dumnezeu sa-l inaltam slava, iar tie pentru datornica multumire iti aducem icoasele acestea intru care marim si laudam nevointele tale, privegherile, posturile, rugaciunile, luptele cu diavolii, bataile si toate ale tale fapte bune; pentru care toti zicem: bucura-te, preafericite parinte, preaintelepte Grigorie!

 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.