Național Life Ultima oră
Grigore Covrig, ultimul cojocar de pe Valea Mureşului Superior
Grigore Covrig, ultimul cojocar de pe Valea Mureşului Superior
13/06/2020 ⋅ 0 comentarii

Grigore Covrig, din satul Idicel Pădure, a rămas singurul cojocar de pe Valea Mureşului Superior.

Nea Grigore, așa cum este cunoscut, a mers în anul 1971 să înveţe meserie, urmând trei ani de ucenicie la Ruşii Munţi, timp în care a făcut tot felul de cojoace şi de pieptare, iar de atunci, până pe la începutul anilor 2000, a continuat să practice această meserie.

"Iernile nu mai sunt atât de aspre, iar în magazine au apărut hainele moderne, drept urmare oamenii au renunţat la cojocul clasic. Acum fac cojoace destul de rar, deşi anul trecut am mai făcut, ceva mai multe decât în alţi ani. În momentul în care s-a renunţat la purtarea cojoacelor clasice a fost foarte de neînţeles pentru noi, cojocarii. Când au început să apară hainele, mai ales cele second hand, noi, cojocarii, am cam încurcat-o. Eu am înţeles în cele din urmă şi m-am reorientat către pieptare pentru portul popular sau bunde de lucru. Noroc că au început să apară tot mai multe festivaluri şi manifestări populare în ultima vreme, altfel închideam şi eu. Ca să nu renunţ, odată cu abandonarea cojoacelor de către populaţie, am decis să mă reorientez spre pieptare, atât către cele de lucru, cât şi către cele populare, cu şire, specifice Văii Mureşului Superior. Ca să vă formaţi o idee, la nivel de comună am fost în jur de 70 de meşteri de toate felurile, iar acum sunt singurul meşter cu autorizaţie. Pe Valea Mureşului sunt singurul cojocar. E mare păcat, pentru că pieile sunt duse la gunoi, lâna o ardem, că nu o vrea nimeni şi se pierd lucruri care ar putea să demonstreze cine suntem şi de unde venim. Tragic este că în momentul în care noi nu vom mai putea lucra, se va termina cu meseria asta, nu ne mai urmează nimeni. Pe mine mă ajută acum o bătrânică, căreia îi doresc multă sănătate, să mai poată să coasă, dar cu ea se termină şi meseria de a coase pe pieptare", a declarat nea Grigore pentru Agerpres.

Ultimul cojocar de pe Valea Mureşului Superior, Grigore Covrig, împlineşte 64 de ani, dintre care peste 50 de ani a practicat acest meşteşug, iar acum este îngrijorat că meseria se va pierde din lipsă de ucenici, care nu mai sunt interesaţi să înveţe meşteşugul, chiar dacă cererea de pieptare creşte prin revitalizarea manifestărilor folclorice.

Foto: glasulvailor.ro

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.