Life Ultima oră
Iosif Trifuț, singurul meșter popular din Apuseni care mai confecționează opinci
Iosif Trifuț, singurul meșter popular din Apuseni care mai confecționează opinci
06/06/2020 ⋅ 0 comentarii

Iosif Trifuț este singurul meșter popular din munții Apuseni care mai confecționează opinci.

În vârstă de 62 de ani, Iosif Trifuţ şi-a transpus în practică pasiunea pentru opinci după pensionarea sa. Bărbatul a lucrat mult timp, ca maistru, la cooperativa meşteşugărească din Câmpeni, unde era specializat în confecţionarea de încălţăminte din piele, relatează Agerpres. 

"Pasiunea pentru meşteşugul popular şi, în special, pentru opinici o am de când mă ştiu. În urmă cu opt ani, m-am hotărât să fac opinci din piele, după modele străvechi", a afirmat meșterul, conform aceleiași surse. 

Iosif Trifuţ a început să participe la târguri meşteşugăreşti, mai întâi în Alba, apoi tot mai departe. În ultimii ani, a fost nelipsit de la evenimentele de acest gen organizate în partea de vest a ţării, în Timişoara, Oradea, Deva, acolo unde, mai ales în anumite "ţinuturi", oamenii încă încalţă opinci la sărbători.

"Opincile le vând în târguri tradiţionale din ţară. Eu realizez trei modele de opinci: cu gârgoi (gurgui - adică cu vârful întors), cu găicuţe - modelul acesta se caută în zona Banatului şi un model la care aplic talpă, pentru a se putea merge pe stradă. Sunt mulţi clienţi care vor modele pe care să le poarte zi de zi, aşa că am aplicat talpă ca să reziste cât mai mult timp. Celelalte două modele sunt purtate îndeosebi de interpreţi de muzică populară", a explicat bărbatul.

Opincile, realizate manual, din piele de ovină au ajuns și peste graniță, turiștii străini arătându-se încântați de încălțămintea pe care o purtau strămoșii noștri, unii cumpărându-le pentru a le purta, iar alții pur și simplu ca suvenir. 

Dorinţa sa cea mai mare, după cum el însuşi a mărturisit, este ca tradiţia să fie dusă mai departe şi să nu se piardă.


Foto: Iosif Trifuț

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.