Un altfel de Rămas bun
19/11/2019 ⋅ 0 comentarii

Un gând de seară, într-o zi aparent obișnuită. Când cineva se înveșnicește, aproape instinctiv te întrebi când l-ai văzut ultima dată, care sunt cele mai proaspete amintiri, cum ți-a fost despărțirea...

Suntem la două săptămâni distanță de ziua care, în urmă cu doi ani, îndolia România: Regele Mihai a încetat din viață. Zi în care am început să ne întrebăm... dincolo de vinovăția generală de a nu-I fi redat locul ce I se cuvenea, nu puteai să nu te întrebi când, cum și mai ales în ce fel ne-am despărțit. 

De Regele Mihai ne-am despărțit de multe ori. 

Ne-am despărțit în acel 30 decembrie 1947 când Binele ne era trimis în exil...

Ne-am despărțit cu fiecare încercare a Sa de a reveni după Revoluție Acasă și a fost întors din drum...

Ne-am despărțit în acel 25 octombrie 2011 când doar I-am ascultat discursul din Parlament fără a lua prea mult seamă, în cele ale vieții de zi cu zi, de el....

Ne-am despărțit în acel 5 decembrie 2016 când pleca spre Marea Întâlnire cu Cel al Cărui Uns fusese și cu Regina Ana...

Ne-am despărțit cu emoție, cu lacrimi și tardive regrete pe acel ultim drum: Palatul Regal - Dealul Mitropoliei - Gara Băneasa - Curtea de Argeș, pentru ca mai apoi să ni-L așezăm în suflet pentru veșnicie. 

Ne-am ”despărțit” de fiecare dată când n-am știut să-L înțelegem, de fiecare dată când  n-am fost demni, așa cum a vrut, să fim demni..., de fiecare dată când spiritul nu ne-a fost liber, așa cum a vrut, să ne fie liber..., de fiecare dată când n-am știut să fim cinstiți, întâi cu noi înșine, așa cum a vrut, să fim cinstiți... 

Ne-am despărțit de Majestatea Sa de multe ori.

 Însă adevăratul ”Rămas bun” are o dată precisă: miercuri, 19 noiembrie 2014, atunci când Majestatea Sa a deschis porțile Palatului Elisabeta tuturor românilor care au dorit să-I ureze ”La mulți ani!” cu ocazia zilei de naștere (în 25 octombrie 2014 împlinise 93 de ani) și a zilei onomastice. Acum privim pozele care poartă mărturia acelei zile și înțelegem. 

Cinci ani distanță de la ziua în care, cu o părintească îmbrățișare își cuprindea pentru ultima dată poporul, iar peste două sute de porumbei voiajori au plecat spre lume ducând vestea ce prea târziu s-a vrut înțeleasă. 

Un altfel de RĂMAS BUN!

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.