Bună dimineața!!! Astăzi voi rupe lanțul preparatelor obișnuite și vă voi prezenta o rețetă pe cât pare de complicat numele, pe atât de simplă. Ingredientele pentru aceasta se găsesc la noi în magazine mai mari, prețurile sunt moderate, chiar accesibile pentru un astfel de preparat pe care, ce-i drept, nu-l gătim în fiecare zi, așa că o dată la ceva timp ne putem „răsfăța”. Înainte să detaliez rețeta, vreau să vă spun că varianta corectă este „calmar” și nu „calamar” deși 90% din textele care vorbesc despre aceștia utilizează ultima formă. Da, stiu că DOOM 2 acceptă ambele variante ca exprimare însă nu e cazul să țin aici lecții despre motivul pentru care se întâmplă acest lucru. Chiar Google îți sugerează varianta „calamar” dacă scrii calmar. De asemenea, pe scurt, vă explic și diferența dintre tentacule de calmar și caracatiță, deoarece acestea sunt adesea confundate chiar de către vânzători. Calmarul deține două tentacule și opt brațe spre deosebire de caracatiță care nu deține tentacule, ci doar opt brațe. „Ce-i cu brațele și tentaculele acestea?”, poate vă veți întreba. După cum se poate observa din poze, atât calmarii cât și caracatițele au niște ventuze atașate. Pe brațe, ventuzele se găsesc pe întreaga lungime a acestora în timp ce tentaculele au ventuze doar la vârfuri. Și da, nu e tocmai corect să spun că am gătit tentacule de calmar și nici că am cumpărat „tentacule de caracatiță” dar „brațe de calmar ori de caracatiță” sună aproape necunoscut. Gustul calmarului este mai fin, carnea este mai ușor de gătit, nefiind necesară frăgezirea ei îndelungată, precum e nevoie la caracatiță. Important e ca timpul de gătire să fie ori scurt (3-4 minute) la foc mediu, ori lung (20-25 minute) la foc mic. V-am mai spus și în alte rețete că gastronomia înseamnă în primul rând știință, iar una dintre ramurile științei în bucătărie este despre timpul necesar pentru prepararea termică a unui ingredient.
Am filosofat, din plin...trec la rețetă.
Ingrediente: ( rețeta e pentru două persoane)
-700 g „tentacule” de calmar
-100 g unt
-110 ml ulei de măsline
-un ardei iute roșu
-3 căței de usturoi
-câteva semințe de pin
-2-3 roșii (eu am folosit kumayto, arată ca nișe pepeni în miniatură)
-jumătate ardei jalapeno ori ardei verde iute
-microplante de: floarea soarelui, ridichie roșie, mazăre, varză roșie
-oțet balsamic
-sare, piper verde
Mod de preparare:
Se curăță „tentaculele” de calmar de piele (sunt bucătari care le gătesc fără a le curăța ceea ce e în regulă, e opțional curățatul), se spală sub jet de apă rece și se sterg cu prosop de hârtie foarte bine. În tigaia tip grill se adăugă untul și 100 ml ulei de măsline. După ce adăugăm sare și piper (puteți folosi și piper negru, eu am ales verde pentru o aromă în plus la ceea ce există deja) peste tentacule, le adăugăm în tigaie, lăsăm focul pe maxim pentru un minut, apoi reducem focul la minim, adăugând semințele de pin, usturoiul mărunțit și ardeiul iute roșu întreg. Acoperim cu un capac și lăsam 25 de minute la gătit, întorcând între timp tentaculele pe cealaltă parte). Între timp pregătim salata: se spală microplantele, se taie cu o foarfecă, se adaugă rosiile taiate felii, ardeiul iute feliat, dressing din oțet balsamic și ulei de măsline, sare și piper după gust. După 25 de minute, tentaculele sunt gătite, se servesc calde alături de salata de microplante, care are o aromă deosebită și un aport nutritiv considerabil, date fiind proprietătile microplantelor.
Nu mai lungesc „vorba” și vă urez un sfârșit de săptămână cu bucurii culinare!
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.