Gâsca cu gât roșu Victoria, monitorizată prin satelit în cadrul proiectului „Life for Safe Flight”, a avut nevoie de aproape 3 luni pentru a ajunge din România în locurile de cuibărit din nordul îndepărtat al Siberiei, informează Societatea Ornitologică din România.
În total a zburat 5.700 de kilometri în 82 de zile până în peninsula Taimyr, unde a ajuns pe data de 30 mai.
Gâsca cu gâT roșu Victoria și-a început migrația de primăvară pe data de 9 martie, atunci când a plecat din Insula Mare a Brăilei. Ea a zburat peste Mare Neagră, înspre Peninsula Crimeea, din Ucraina, unde a făcut primul popas. Următoarea oprire a fost în Districtul Kalmykia, unde a stat până pe data de 21 martie. A treia oprire, zonele umede din nord-vestul Kazahstanului, reprezintă cea mai importantă zonă de popas pentru gâștele cu gât roșu. Aici, Victoria a stat aproape 2 luni și s-a alimentat pentru ultimul și cel mai important zbor. Pe 2 iunie, după 2.200 de kilometri parcurși, Victoria a ajuns la destinația sa finală, peninsula arctică Taimyr, una din zonele foarte cunoscute de reproducere a speciei.
Datorită restricțiilor de deplasare impuse în Rusia și Kazahstan odată cu pandemia de COVID-19, presiunea vânătorii a fost minimă în acest an, lucru care a permis păsărilor să treacă cu succes prin zonele de vânătoare altfel riscante.
Povestea Victoriei o puteți citi AICI
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.