Din Arad Utile Din Bucătăria Lui Eliss Ultima oră
Din Bucătăria Lui Eliss. Păstrăv somonat la grill cu garnitură de piure din mazăre și zmeură
Din Bucătăria Lui Eliss. Păstrăv somonat la grill cu garnitură de piure din mazăre și zmeură
30/05/2020 ⋅ 0 comentarii

Bună dimineața, dragilor, o dimineață cu o rețetă îndrăzneață și delicioasă! Cred că deja vă dați seama cât de mult îmi place păstrăvul somonat, e a doua rețetă publicată aici care îl are ca protagonist. Însă, astăzi, pun accentul pe garnitură, pentru că, deși piureul de mazăre este cât se poate de cunoscut, eu i-am adăugat câteva elemente noi, printre care, iubita zmeură. Știu că stârnește acest fapt o serie de curiozități legate de gust, mai ales că nu întâlnim prea des combinația dintre fructe și legume în bucătăria românească. Întrucât nu postez niciodată rețete care să nu fi fost testate de cei cunoscuți, vă asigur că aceasta, cea de azi, a provocat o adevărată bucurie pentru papilele gustative ale celor care s-au înfruptat. Ba chiar una dintre persoane a cerut zmeură extra, pe lângă ceea ce era deja în piure. Zmeura „stinge” gustul destul de dulce al mazărei, chiar dacă veți spune „dar și zmeura e dulce”.  M-aș bucura să primesc din partea celor care veți încerca rețeta, un feedback, fiindcă sunt curioasă ce impact va avea asupra gusturilor proprii, așa că vă voi lăsa mai jos ingredientele necesare și modul de preparare, pentru a salva rețeta ca inspirație, când veți avea nevoie.

Ingrediente:


-două bucăți file de păstrăv somonat (ale mele au variat între 200 și 250 de g o bucată)

-150 g unt

-600 g mazăre fiartă

-3 căței de usturoi

-100 g parmesan ras

-150 g smântână 20% grăsime

-100 g zmeură proaspătă

-50 g rucola (cam cât cuprinde o mână)

-câteva fire de pătrunjel

-un lime sau o lămâie mică

-sare, piper

Mod de preparare: 

E atât de simplu procesul de preparare, încât s-ar putea spune că e joacă pentru copii pregătirea rețetei. Un blender bun sau un mixer vertical este indispensabil pentru pregătirea piureului. Eu am ales să îl pregătesc cu ajutorul mixerului vertical deoarece îmi era la îndemână, blenderul necesita curățare fiindca fusese deja utilizat pentru alt preparat. 

Așadar, într-un bol se adaugă, mazărea, usturoiul mărunțit, 100 g unt, smântâna, zmeura, parmesanul, rucola și pătrunjelul tocate grosier, sucul de la lime sau lămâie, sare și piper. Se mixează bine până când pireul de mazăre devin cât mai fin. În funcție de gusturi, se mai adaugă sare sau piper.

 Pornim grillul ori tigaia grill, peștele îl ștergem bine, bine cu șervețele de hârtie, condimentăm cu sare și piper și îl așezăm pe grill cu unt deasupra (vedeți foto!), pentru 5-7 minute, în funcție de grosimea fileului (unul dintre acestea a fost destul de gros așa că l-am intors și pe părțile laterale, pentru o gătire uniformă). Se încălzește piureul de mazăre și se servește cu peștele gătit și cu lămâie lângă. 

Și cam aceasta e toată filosofia! Simplitatea nu e lipsită de profunzime, așa e? Poftă bună vă doresc, sănătate și pun accent adesea pe ea fiindcă e „mai bună decât toate”, vorba românească și zile pline de iubire și liniște! 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.