Național Religie Ultima oră
Ion Moraru, martir și mărturisitor al neamului românesc, pomenit în satul Mândâc din Basarabia
Ion Moraru, martir și mărturisitor al neamului românesc, pomenit în satul Mândâc din Basarabia
18/11/2019 ⋅ 0 comentarii

Sâmbătă, 16 noiembrie 2019, în satul Mândâc din Basarabia a avut loc parastasul de 40 de zile pentru Ion Moraru, martir și mărturisitor al neamului românesc.

Ion Moraru, fost luptător pentru libertatea și demnitatea românilor din Basarabia, martor ocular al atrocităților celui de-al doilea Război Mondial şi supraviețuitor al lagărelor staliniste din Siberia, a fost pomenit la 40 de zile de la înveșnicire, în satul natal Mândâc. La slujba de pomenire au slujit Părintele Stareț al Mănăstirii Putna, Arhimandritul Melchisedec Velnic, și clerici de la mănăstire împreună cu părintele Alexandru Leneac, preotul satului Mândâc. A fost prezent și domnul Petrișor Dumitrescu, Consulul General al României la Bălți. La parastas a fost pomenită și soția lui Ion Moraru, Profira, trecută la cele veșnice cu un an în urmă, după cum este amintit pe pagina de socializare a Mănăstirii Putna. 

Conform aceleiași surse, sub genericul ”Ion Moraru – omul care ne-a unit”, școala din satul Mândâc, unde soții Moraru au fost profesori, a organizat masa de pomenire. La invitația doamnei Ludmila Grigor, directoarea școlii din localitate, părinții mănăstirii au vizitat școala și muzeul ei. Fiica mai mare a lui Ion Moraru, doamna Adelina Moșanu, a citit după slujba de pomenire o poezie scrisă de tatăl ei, în care el vorbește despre bucuria pe care a avut-o în toate suferințele și greutățile luptei de apărare a identității românești și a credinței:

„Urcând pe trepte în sus, eu am căzut

În iureșul de viață ce m-a dus

Și fiecare lovitură m-a durut,

Deși durerea nimănui n-am spus.

 

Iar vânturile în față mi-au bătut,

Adesea fără de cruțare,

Am mers alunecând, cum am putut

Iar soarta m-a lovit fără îndurare.

 

Am fost de toate în viața mea prădat.

Aproape nu eram ființă.

Însă nici moartea ce mi s-a arătat

Nu mi-a luat a mea credință.

 

Iar astăzi sfidător de mă-ntrebați

De toate astea au avut vreun rost,

Vă rog din suflet, în pace ca să mă lăsați,

Luptând, eu fericit am fost!”

După căderea comunismului, Ion Moraru a publicat trilogia auto-biografică „Pustiirea. Treptele infernului. Fata cu miros de busuioc”. S-a stins din viaţă 9 octombrie, la vârsta de 90 de ani. Cu doar câteva luni înainte, în 8 martie 2019, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni scriitorului Ion Moraru din Mândâc, Basarabia, la împlinirea vârstei de 90 de ani. Distincţia şi diploma au fost înmânate de către arhimandritul Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna, la Mândâc.

 „În lagăr am avut foarte multe ocazii când Dumnezeu mi-a păstrat viața. Acum, dacă m-ați întreba dacă îmi pare rău că am fost arestat sau nu, aș răspunde că nu-mi pare rău. În primul rând, pentru că am fost arestat pentru țară, pentru neam”- Ion Moraru. 

Foto: Mănăstirea Putna

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.