Suprafaţa pădurilor virgine din România creşte cu 40.000 de hectare, ceea ce va face ca suprafaţa înregistrată în Catalogul Naţional al Pădurilor Virgine şi Cvasivirgine să se dubleze, potrivit ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe.
"De astăzi, 40.000 hectare de noi păduri virgine şi cvasivirgine din România se află sub protecţie strictă. Când am preluat mandatul, Catalogul Pădurilor Virgine avea incluse circa 28.000 de hectare. Am spus de atunci că România are mult mai multe suprafeţe de atât şi, astfel, mi-am asumat că o să dublez suprafeţele pădurilor virgine şi cvasivirgine puse sub protecţie, până la finalul mandatului meu. Astăzi vă anunţ că am reuşit mult mai devreme ceea ce mi-am propus şi cu o suprafaţă mult mai mare decât am estimat iniţial. Avem pregătită licitaţia pentru studiile a 39.865 de hectare de păduri virgine şi cvasivirgine", a spus Alexe, în timpul unei vizite de lucru efectuată, vineri, în pădurea virgină Muntele Roşu din judeţul Prahova.
Conform cifrelor oficiale, la ora actuală, cele mai multe păduri virgine şi cvasivirgine din România se află în judeţele: Caraş-Severin (26%), Hunedoara (14,7%), Maramureş (9,6%), Braşov (8,3%) şi Prahova (7,8%).
Ministerul de resort precizează că, după realizarea tuturor studiilor şi includerea pădurilor în catalog, în respectivele judeţe, dar şi în celelalte, suprafeţele pădurilor virgine vor creşte cu aproape 6.000 de hectare în Caraş-Severin, cu 9.400 de hectare în Gorj, cu 4.800 de hectare în Hunedoara, cu 4.200 de hectare în Braşov, cu 4.100 de hectare în Argeş şi cu 800 de hectare în Prahova.
Catalogul Naţional al Pădurilor Virgine şi Cvasivirgine a apărut în anul 2016 şi este instrumentul prin care aceste areale, identificate în teren, au fost puse sub protecţie strictă.
Comparativ cu datele din urmă cu patru ani, când doar zece judeţe aveau identificate şi incluse în Catalog păduri virgine, după finalizarea studiilor, numărul judeţelor va ajunge la 19. Astfel, printre acestea se află: Harghita, Bistriţa, Alba şi Arad.
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.