Național Social Ultima oră
”Codrii de mâine”. Principele Nicolae împreună cu sute de voluntari au plantat 12.000 de stejari în pădurea Albele
”Codrii de mâine”. Principele Nicolae împreună cu sute de voluntari au plantat 12.000 de stejari în pădurea Albele
16/11/2019 ⋅ 2 comentarii

Dacă astăzi a fost un loc în România unde s-a zâmbit mult, s-a muncit și mai mult, iar entuziasmul a fost la el acasă, atunci cu siguranță acel loc a fost comuna Ghimpați din județul Giurgiu. 

Localitate în care, peste 200 de voluntari au răspuns chemării Principelui Nicolae și a soției sale, Alina-Maria, la o investiție altfel în ziua de mâine: plantarea a 12.000 de puieți de stejar în pădurea Albele din localitatea Ghimpați. Și chiar dacă am putea fi tentați a crede că un Principe ar putea eventual doar să fie prezent la o altfel de acțiune, ei bine, atât Principele Nicolae cât și Alina-Maria nu doar au privit ci au săpat gropi, au fasonat și plantat puieți de stejar, alături de ceilalți voluntari veniți din toată țara. 

Cu câțiva dintre acești voluntari am avut bucuria a sta de vorbă, tocmai pentru a afla ce a însemnat pentru ei participarea la prima acțiune din cadrul proiectului ”Codrii de mâine” inițiat de Asociația Principele Nicolae. 

”Mă bucur că am avut șansa să particip la această activitate de voluntariat care a avut ca scop responsabilizarea noastră, a oamenilor, privind protejarea mediului înconjurător prin plantarea diferitelor specii de arbuști. A fost un marș al normalității și al tinereții deoarece majoritatea voluntarilor au fost tineri veniți din toate colțurile țării, oameni care iubesc valorile morale și Coroana Română și de asemenea care au răspuns afirmativ acestei acțiuni inițiate de Alteța Sa Regală Principele Nicolae al României. M-am bucurat nespus să fiu o mică parte din această celulă a voluntariatului care s-a desfășurat sub egida “Codrii de mâine” din Comuna Ghimpați județul Giurgiu” ,  ne-a mărturisit Done Andreea Mădălina, profesor și membru MRC Brăila.

Un alt voluntar, doamna profesor Georgeta Condruz, membru MRC Brăila, ne-a spus că: ”Pentru mine participarea la această acțiune de voluntariat a fost o experiență inedită deoarece am putut ajuta la plantarea de puieți, acțiune ce ne-a oferit posibilitatea de a cunoaște importanța protejării mediului înconjurător. Întâlnirea cu Principele Nicolae a fost o frumoasă experiență deoarece mi-a oferit șansa de a cunoaște o parte din istoria României. Mulțumesc pe această cale Asociației Principele Nicolae care a stat la baza acestei acțiuni de voluntariat”.

”În primul rând vreau să mulțumesc Asociației Principele Nicolae care a stat la baza acestei acțiuni de voluntariat și care mi-a oferit posibilitatea de a ajuta la protejarea mediului înconjurator dar și de a cunoaște oameni veniți din întreaga țară. Nu am simțit oboseala fizică,  chiar dacă am depus o muncă de teren. Faptul că am fost organizați pe echipe mi-a dat posibilitatea să muncesc organizat . A fost de asemenea o experiență frumoasă pentru că am avut șansa de a-l cunoaște pe Principele Nicolae și pe soția acestuia”, ne-a spus doamna profesor Georgeta Boboc, membru MRC Brăila. 

”Să-l revăd aici pe Ioan Paul Popescu, fost deţinut politic, cu cazmaua în mână, în ciuda vârstei sale de peste 70 de ani, alături de tineret, mă năuceşte!”

Întrebat despre participarea la această acțiune, Părintele Bogdan Georgescu, LTCOR Blejoi, ne-a trimis gândul notat deja la finalul acestei zile. Ca o filă de jurnal: 

”Plecăm în trombă pe la 07:30 din faţa bisericii, eu cu maşina mea, cu Teo, dar şi Cristi Iordache cu a lui, cu Costi şi Silviu. Mergem spre Ghimpaţi-Schitu, unde Alteţa Sa Principele Nicolae desfăşoară o activitate de suflet cu asociaţia sa; împădurirea unor parcele din ocolul silvic de la Schitu – Giurgiu –, cu 12.000 de puieţi de diverse specii. Mă simt atât de tânăr la cei 51 de ani ai mei, nici nu ştiu cum am ajuns (doar pe hârtie!) la vârsta asta! Sunt cu adevărat „neliniştit” şi mă gândesc acum la Fericitul Augustin: Neliniştit este sufletul meu până se va odihni întru Tine, Doamne! Sunt nebun, nebun de legat, un preot în accelerată îndreptare spre boşorogeală pleacă la plantat puiet în pădurile Patriei! Dar plec într-o aventură nouă; dacă totdeauna mi-ar fi fost frică să încep ceva nou atunci nu aş fi reuşit să mai fac nimic! Bucuria mea întru Tine, Doamne, că-mi dai de lucru! Simt că mă iubeşti şi-ţi faci, Doamne, planuri cu mine!… Sper să nu Te dezamăgesc niciodată!

 Ajungem pe la 10:15, după o călătorie printr-o ceaţă pre-iernatică, la Ocolul Silvic din Schitu unde se adunaseră voluntari din toate părţile Ţării! Principele Nicolae este iubit de tineri, dar şi de cei în vârstă; poartă crucea unui neînţeles blestem al raţiunilor dincolo de înţelegerea corectă a simplului fapt că este nepotul Majestăţii Sale Regelui Mihai şi că are dreptul suprem de a fi moştenitorul Coroanei!

 Vremea este superbă! Umezeala generată de ploile din ultima vreme este dublată de o vreme caldă, deşi atmosfera era noroasă; prea cald pentru noiembrie, dar poate că Dumnezeu a dorit aşa, ca în calmul pre-iernatic, nefiresc de multi-colorat prin paleta frunzelor martore, noi să ne vedem de treabă şi să plantăm puieţii! 

 Revăd oameni dragi din Craiova, din Baia-Mare, evident din Bucureşti! Dar cum păşim pe parcela care trebuie reîmpădurită, ne răsare în cale minunata soţie a Principelui, Alina-Maria. A trecut aproape o lună de când ne vizitau la Blejoi împreună cu bunul nostru Părinte Adrian Diaconu! Dar să-l revăd aici pe Ioan Paul Popescu, fost deţinut politic, cu cazmaua în mână, în ciuda vârstei sale de peste 70 de ani, alături de tineret, mă năuceşte!… Parcă ieri ne vedeam la Craiova, la conferinţa lui Marius Oprea despre martirii necunoscuţi din mormintele temniţelor comuniste!… Un exemplu de moralitate, un exemplu de bărbăţie, un tânăr-bătrân!… Ne împotmolim în pământul jilav, ni se lipeşte clisa de tălpile pantofilor, dar mergem înainte!… 

 Organizarea este impecabilă! Avem tot ce ne trebuie: cazmale, puietul respectiv, o amprentare corectă a terenurilor cu fire de sfoară, marcate din 70 în 70 cm, deja aranjată de pădurari, care indică rândurile în care vom planta puietul. Pe lângă aceasta o atmosferă tinerească, cu muzică bună (chiar şi rock); sunt tineri de toate vârstele, viitorul Ţării!… Din partea Ligii Tinerilor Creştini Ortodocşi Români – Blejoi suntem cinci persoane, cu Andreea (de la Brăila) şase. Mă gândesc inevitabil la viitoarele alegeri prezidenţiale, ca o situare într-o comparaţie inutilă dintre Republică şi Monarhie!… Dar cine să mai fie atent la Adevăr?!… Să fii alături de oameni, la munca „de jos” (aidoma Reginei Maria şi Reginei Elena) este incompatibil cu prezidenţiabilii!… Ei se ceartă pe voturi pentru o eternă incertitudine non-funcţională (sau funcţională doar pentru partidele isterice care îi aruncă în cursă!), iar noi ne vedem de treabă împreună cu Principele Nicolae care munceşte (sapă efectiv cu cazmaua şi plantează puiet, fără să se ferească de a se murdări de glod pe mâini!!!) împreună cu noi!… Alteţa Sa este lipsit de preţiozitatea nulă a politicienilor, este neînsoţit de SPP, dă mâna cu toată lumea, se fotografiază cu toţi!… Alina este o tânără superbă, nemofturoasă şi amabilă!… Asta este naturaleţea României Adevărate!... Aşa că îmi suflec reverenda, ca un călugăr care lucrează la grădină (Grădina Patriei!) şi trec la treabă!...

 Obosiţi, ne retragem, eu şi Teo, pentru că mai avem treabă la biserică! Plecăm de la Schitu – Ghimpaţi pe la orele 15:00 cu febră musculară, dar cu o fericire de necuprins în cuvinte!… Ne simţim precum călugării care se bucură după  munca în grădina mănăstirii pentru că urmează slujba de seară… NIHIL SINE DEO!… Nu voi uita niciodată ziua de azi!…

16 noiembrie, comuna Ghimpați, Giurgiu.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

18.11.2019 09:53
Gabriel Parvan
Felicit organizarea exemplara precum si dedicarea celor implicati. Vom raspunde "prezent" si la viitoarele demersuri.
17.11.2019 12:56
Muntean S.
Asa e normal. Tineretea vine din urma si poate ca odata se va intoarce din nou roata istoriei.