Bună dimineața, din nou, dragi cititori! După cum sunteți deja obișnuiți, în fiecare sâmbătă ne citim aici cu o nouă rețetă. Astăzi aduc în prim plan un preparat clasic dar cu elemente moderne, așa cum îmi e stilul. Nimic nu e mai simplu decât un pui la cuptor: condimentezi, pornești cuptorul, îți iei o doză sănătoasă de răbdare și ai deja o masă pentru cel puțin două persoane. Iar dacă rămâne carne, aceasta se poate folosi a doua zi în salate, sandwichuri sau chiar ca felul doi, alături de legumele preferate.
Ingrediente:
-un pui întreg
-3 roșii uscate
-70 g parmesan tăiat bastonașe
-10 ciuperci brune
-200 ml cognac de calitate (eu am folosit Alexandrion, 7 stele, e potrivit pentru gătit)
-6 cartofi mari roșii
-6 morcovi
-200 g struguri rose
-cimbrișor uscat sau proaspăt
-2-3 crenguțe rozmarin
-70 ml ulei de struguri
-sare și piper
Repet, e o rețetă simplă dar care necesită răbdare pentru a te bucura de un preparat corect și gustos!
Mod de preparare:
Setăm cuptorul la 180 de grade, cu ventilație. Ciupercile se spală, se șterg de apă cu servețel de hârtie și se taie mărunt, amestecându-le mai apoi într-un bol cu parmesanul și roșiile uscate, care se pot tăia după preferințe.
Aceasta este compoziția cu care umplem puiul, după care legăm picioarele cu o sfoară, pentru a-și păstra forma frumoasă dar și pentru a evita pierderea umpluturii.
După ce am umplut puiul, acesta se condimentează cu cognac, pe ambele părți, cu sare, piper, cimbrișor uscat și puțin ulei de struguri. Îl așezăm într-o tavă, unde adăugăm cartofii spălați și taiați în patru și morcovii, restul de ulei de struguri, sare, rozmarin și o cană de 250 ml de supă de legume ori dacă nu aveți, puteți folosi doar apă însă aroma va fi ușor diferită.
Se introduce tava în cuptor pentru două ore astfel: o oră și jumătate se ține tava în cuptor. La fiecare 20-30 de minute, cu o lingură sau un polonic se ia din zeama din tavă și se toarnă peste pui, păstrând astfel carnea fragedă și moale. Nu cred că își dorește nimeni un pui cu carnea uscată și seacă.
După o oră și jumătate, se scoate tava din cuptor. Se adaugă strugurii spălați peste legume iar puiul se scoate și se pune pe grătarul cuptorului iar sub grătar , se pune tava, pentru că în ea se va scurge sucul lăsat de pui. Se mai lasă timp de 30 de minute ridicând temperatura la 195 de grade Celsius.
Și dacă ați avut răbdare până aici – felicitări! Vă veți bucura de o masă care nu se uită ușor! Dulceața strugurilor va face diferența dintre clasic și modern și se potrivește perfect cu restul aromelor.
Eu obișnuiesc să adaug alcool adesea în preparatele care permit acest lucru, fiind „secretul” mâncărurilor care te surprind. De altfel, eu am băgat câteva bucăți de roșii uscate și pe sub pielea de pe piept, pentru o aromă mai intensă, de aceea se și vede în poze că puiul ar fi ars puțin dar e de fapt culoarea de la roșiile uscate.
Indiferent de ceea ce serviți, vă doresc poftă bună și un weekend cu liniște, bucurii și dincolo de orice, responsabilitate!
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.