Național Cultură Ultima oră
111 ani de la înființarea Corpului Maiștrilor Militari de Marină, prin Înaltul Decret al Regelui Carol I
111 ani de la înființarea Corpului Maiștrilor Militari de Marină, prin Înaltul Decret al Regelui Carol I
06/05/2020 ⋅ 0 comentarii

Regele Carol I emitea, la data de 6 mai 1909, Înaltul Decret nr. 1620 prin care consfințea constituirea corpului militar cu denumirea de ”Maeștri de marină șefi de specialitate”.

”Maeștrii militari șefi de specialitate sunt auxiliari ai ofițerilor de marină la bord și pot fi întrebuințați, la nevoie, în loc de ofițeri, ca șefi de magazii, depozite și ateliere, pentru păstrarea materialelor marinei și pentru exploatarea tehnicii de bord”, se precizează în textul decretului.

Aplicarea Înaltului Decret Regal s-a produs prin Decretul Ministerial nr. 163/1909 emis de către Direcția 5 Marină din Departamentul de Război, consemnându-se astfel, în urmă cu 111 ani, înființarea Corpului Maiștrilor Militari de Marină.

Peste un secol, așadar, de când această categorie de tehnicieni joacă un rol crucial în instruirea de specialitate a militarilor pentru a duce lupta pe mare sau pe fluviu, în instrucția și educația echipajelor, în operarea și mentenanța aparturii și tehnicii de la bordul navelor militare.

”Astăzi, maiştrii militari de marină parcurg un proces complex de pregătire în condițiile competenţelor impuse de standardele NATO şi UE, pentru a putea face față oricând provocărilor de securitate ce ar putea apărea”, informează reprezentanții Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale Române.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.