Național Cultură Ultima oră
”Vrem Pâine! Jos Dictatura!”. 32 de ani de la Revolta anticomunistă de la Brașov
”Vrem Pâine! Jos Dictatura!”. 32 de ani de la Revolta anticomunistă de la Brașov
15/11/2019 ⋅ 0 comentarii

Noaptea de 14 spre 15 noiembrie 1987.   Muncitorii de la fosta uzină ”Steagul Roșu” pornesc prima revoltă împotriva dictaturii comuniste. Măsurile draconice luate de Ceauşescu, care implicau reducerea consumului energetic şi alimentar, disponibilizările precum şi scăderea veniturilor lucrătorilor au făcut ca în Brașov să se audă cu doi ani înainte de Revoluția din 1989 ”Vrem pâine!”, ”Jos Ceaușescu! Jos Dictatura!” și ”Deșteaptă-te, române!”.

Fluturașul de salariu și încetarea lucrului

Salariații de la secția 440 Matriţe-Ştanțe, din schimbul de noapte al Uzinei Steagul Roșu din Brașov tocmai își primiseră fluturașul de salariu. Cum ei primiseră doar jumătate din bani, iar pe fluturaș, la rețineri scria ”social” muncitorii au încetat lucrul, în semn de protest. Ofițerul de serviciu îi raportează la Securitate. Dimineață, schimbul I s-a alăturat turei de noapte, iar muncitorii au mărșăluit către ”Județeana de Partid, pe drum, alăturându-li-se și alți brașoveni.

De la ”Vrem Pâine” la ”Jos Ceaușescu!”

Revolta care pornise ca un protest social, a degenerat într-unul politic, în care protestatarii scandau ”Jos Ceaușescu! Jos Dictatura!”, furia fiind alimentată și de faptul că, în ciuda lipsurilor cu care se confrunta populația, în Județeana de partid - Consiliul Popular Județean al PCR Brașov, protestatarii găsiseră o masă pregătită pentru a sărbători alegerile cu rezultat așteptat, care aveau loc chiar pe 15 noiembrie. Nu orice fel de masă ci una plină cu produse care nu se găseau, la liber, în comerț: salam de Sibiu, cașcaval, banane, portocalele, sucuri și multe altele. 

Furia muncitorilor nu s-a revărsat doar pe mobilier și tablouri, ci l-au agresat și pe primarul Brașovului de atunci, care s-a ales cu arcada spartă. 

Represiunea

Cum era de așteptat, sute de anchetatori și torționari au fost aduși de la inspectoratele de Miliție și Securitate din toată țara. Aceștia au arestat peste 300 de protestatari, care au fost torturați în anchete, pentru a stabili în cel mai scurt timp cine sunt ”huliganii - dușmanii orânduirii socialiste”, iar pentru a ascunde ideea că revolta de la Brașov fusese una politică, protestatarii au fost judecați pentru tulburarea liniștii publice și ultraj contra bunelor moravuri. 

Solidaritate cu muncitorii din Brașov, atunci

Într-un început al sfârșitului pentru regimul comunist, cu un curaj aproape de neînțeles astăzi, Doina Cornea trimitea scrisori la Europa Liberă, agăța în gardul curții sale afișe pe care scria ”sunt de acord cu muncitorii de la Brașov”, răspândea manifeste... De asemenea, studenți din Brașov și din alte orașe s-au solidarizatcu muncitorii brașoveni. Toți au avut de suferit. 

Prima informație că la Braşov a avut loc o revoltă în 15 noiembrie ’87, finalizată cu arderea tabloului lui Ceaușescu, a fost  adusă la cunoștința lumii libere în ziua de 17 noiembrie 1987, la ora 19.00, de către Postul de Radio Europa Liberă, unde era redactor Emil Hurezeanu, conform pagini-de-istorie.

Solidaritate cu muncitorii din Brașov, astăzi

Cum la 32 de ani de la Revolta de la Brașov încă nu au fost găsiți vinovații pentru schingiuirea protestatarilor, noi, cei simpli, suntem datori cu o memorie vie și semnarea PETIȚIEI pentru condamnarea comunismului. 

 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.