Din Arad Utile Din Bucătăria Lui Eliss Ultima oră
Din Bucătăria Lui Eliss: Cremă caramel cu alune de pădure și căpșuni
Din Bucătăria Lui Eliss: Cremă caramel cu alune de pădure și căpșuni
02/05/2020 ⋅ 0 comentarii

Bună dimineața! Cum v-a fost ziua de 1 mai? Eu am pregătit, printre altele, rețeta pentru azi, un desert clasic căruia i-am adăugat două „elemente” noi, neîndepartându-mă de stilul meu culinar în care urmez tradiționalul, până la un moment dat. 

Procesul de preparare e ușor, însă aveți nevoie de răbdare pentru: a topi zahărul foarte bine, a coace crema timp de o oră la cuptor și pentru a ține desertul la frigider până a doua zi. 

Ingrediente:

Pentru cremă:

-8 ouă

-160 g zahăr

-o linguriță extract de vanilie (se poate înlocui, la nevoie, cu două esențe de vanilie)

-1 litru lapte gras (3,5% găsiți în comerț dacă nu aveți de casă)

Mai aveți nevoie de 300 g zahăr extra, căpșuni și alune de pădure. 

Mod de preparare: 


Într-un bol se adaugă, pentru cremă, cele 8 ouă și 160 g zahăr, și se bate cu mixerul la viteza 2 până nu se mai simt cristalele de zahăr (cam 8 minute a durat). Se adaugă apoi laptele rece si extractul de vanilie și se mai mixează compoziția timp de 1 minut. Se lasă deoparte. Pentru a topi zahărul, aveți nevoie de o oală cu pereți înalți și fund subțire, flacără medie (treapta 6 pentru plite) și răbdare timp de 5 minute până când zahărul se va transforma în lichid. 

Se setează cuptorul la 155 grade Celsius, se pregătește o tavă adâncă în care adaugăm apă caldă puțin peste jumătatea ei, și formele în care vom coace desertul. Aici aveți diverse variante, printre care: puteți folosi borcane medii, castronașe termorezistente, forme copt din aluminiu sau o singură formă mare ( tavă ceramică sau sticlă). Eu am folosit mai multe borcănașe și boluri. 

Se toarnă în fiecare formă zahăr topit, max. 2 cm strat, și se înclină formele circular pentru a forma „pereți” din zahărul lichid. Se toarnă apoi crema, până ce recipientele vor fi aproape pline, se așează în tava cu apă și se introduc în cuptor pentru o oră. Se scot fomele din cuptor și se lasă la răcit foarte bine înainte de a da crema la frigider, peste noapte. A doua zi se scoate desertul de la frigider, cu un betișor de frigărui, mai subțire, se trece pe circular prin forma cu desertul, punem o farfurie adâncă peste și răsturnăm. Zahărul va fi lichid și se va prelinge pe cremă. 

Căpșunile se spală bine, se taie felii și împreună cu alunele mărunțite, se adaugă lângă crema caramel pentru un gust diferit de cel tradițional.

Dacă alunele de pădure sunt crude, trebuie să le puneți la cuptor pentru jumătate de oră la 130 de grade, să le lăsați să se răcească și mai apoi să le mărunțiți.  Pentru a evita o textură poroasă a cremei, aveți grijă la bule atunci când mixati crema! Le puteți îndepărta cu o spatulă sau lingură. Pentru crema gătită la cuptor în borcănașe, nu e nevoie neaparată de răsturnarea ei pe farfurie: se introduce o linguriță până pe fundul borcănașului, zahărul inundând imediat crema.

Spor și poftă bună!

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.