Național Religie Ultima oră
Lăsatul secului. Mâine începe Postul Nașterii Domnului
Lăsatul secului. Mâine începe Postul Nașterii Domnului
14/11/2019 ⋅ 0 comentarii

Un nou an, un nou început de Post al Crăciunului, o nouă zi de lăsata secului pentru intrarea în perioada de pregătire sufletească pentru Nașterea Domnului.

 Dacă anul trecut, Postul Nașterii Domnului a început mai devreme cu o zi, în data de 14 noiembrie, în acest an, în aceeași zi avem lăsata secului, postul începând ca de obicei în data de 15 noiembrie. 

Deși suntem obișnuiți a înțelege că ”lăsatul secului” înseamnă un fel de ”rămas bun” pentru o perioadă de 40 de zile de la mâncarea de dulce, în esență, lucrurile stau un pic altfel. Chiar dacă noi, de regulă, înțelegem cuvântul ”sec” din sintagma ”lăsata secului” ca însemnând uscat, fără grăsime, de post, în realitate termenul ”sec” al postului ortodox are un sens mai profund, depășind simpla reținere de la alimente. El vine de la latinescul ”seclum” sau ”saeculum”, care înseamnă ”lume”. Astfel că adevărata ”lăsată a secului” înseamnă ridicarea creștinului de la grijile și poftele lumești spre Dumnezeu și lumea duhovnicească.

Dezlegări la pește în Postul Crăciunului

Postul Crăciunului este un post mai uşor, faţă de cel al Paştelui, având multe dezlegări la peşte, ulei şi vin. Așadar, vom avea dezlegare la pește după cum urmează:

În toate zilele de sâmbătă şi duminică, cuprinse în perioada 21 noiembrie-16 decembrie, inclusiv. 

21 noiembrie, de sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului

23 noiembrie – Sfântul Antonie de la Iezerul Vâlcii

25 noiembrie – Sfânta Ecaterina

30 Noiembrie – Sfântul Andrei

3 decembrie – Sfântul Gheorghe de la Cernica și Căldărușani

5 decembrie – Cuviosul Sava cel Sfințit

6 decembrie – Sfântul Nicolae

7 decembrie – Sfânta Filofteia

9 decembrie – Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana

12 decembrie – Sfântul Spiridon

14 decembrie – Sfinții Mucenici Tirs, Calinic, Filimon și Apolonie

Ultima zi a Postului Naşterii Domnului, 24 decembrie, numită Ajunul Crăciunului, este zi de post mai aspru decât celelalte zile. Asta pentru că se ajunează până la Ceasul IX, când se obişnuieşte să se mănânce grâu fiert amestecat cu fructe şi miere, în amintirea postului lui Daniel şi al celor trei tineri în Babilon. Tot în această zi, credincioșii îl așteaptă pe preot ca să le vestească Nașterea Mântuitorului, cinstind în acest fel marele praznic ce va urma.

Să ne ajute Dumnezeu ca la finalul postului să ne regăsim mai buni și determinați pe calea binelui și a simplității!

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.