Național Religie Ultima oră
Hristos luminează tuturor! Sfânta Lumină a coborât în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim
Hristos luminează tuturor! Sfânta Lumină a coborât în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim
18/04/2020 ⋅ 1 comentarii

La Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim a avut loc sâmbătă, la ora 13.50,  minunea pogorârii Sfintei Lumini. În condițiile impuse de pandemia de coronavirus, ceremonia a avut loc fără participarea credincioșilor. În această seară, începând cu ora 20.00 voluntarii din fiecare parohie vor duce la casele credincioșilor Lumina Sfântă care va fi adusă în condiții excepționale de o delegație a Patriarhiei Române.

Ceremonia pogorârii Sfintei Lumini

Ceremonia pogorârii Sfintei Lumini constituie, până astăzi, un eveniment religios de maximă importanţă pentru Biserica Ortodoxă.

Ceremonialul începe în dimineaţa Sâmbetei Mari şi are anumite etape. Se sting toate candelele dinăuntrul Bisericii, iar Mormântul lui Hristos este pecetluit cu ceară curată.

După ora 12:00, în Biserică intră Patriarhul grec-ortodox şi începe tradiţionala procesiune care presupuneînconjurarea de trei ori a Sfân­tului Mormânt.

După Procesiune se despecetluieşte Mormântul şi schevofilaxul, un cleric care are în grija sa obiectele și veșmintele liturgice duce înăuntrul lui candela „neadormită” stinsă, care urmează să se aprindă de la Sfânta Lumină.

În continuare, Patriarhul se dezbracă de veşmintele arhiereşti pentru a arăta smerenie şi evlavie faţă de Iisus Hristos şi rămâne îmbrăcat numai cu un stihar alb.

După ce ia patru mănunchiuri de câte 33 de lumânări fiecare, intră în Mormânt. Împreună cu el intră şi reprezentantul armenilor, care are dreptul să stea în încăperea de dinaintea încăperii cu Sfântul Mormânt, de unde îl urmăreşte pe patriarh.

Înăuntrul Mormântului propriu-zis, patriarhul citeşte în genunchi rugăciunea specială şi îl roagă pe Iisus Hristos să dăruiască Lumina ca binecuvântare şi sfinţire pentru oameni. Apoi, în urma rugăciunii, lumina sfântă se arată şi se răspândeşte în Biserică.

În acelaşi timp aprinde şi candela „neadormită” din lăuntrul Mormântului. Ceremonia se plineşte cu ieşirea Patriarhului şi împărţirea flăcării sfinte credincioşilor.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

18.04.2020 14:39
Pârvan Maria-Rodica
Am urmărit în direct ceremonia pogorârii Sfintei Lumini. A fost un moment impresionant. DAR, deși așa s-a văzut mai bine, am regretat lipsa mulțimilor de credincioși din anii anteriori.
SLAVĂ DOMNULUI NOSTRU ISUS HRISTOS!