Life Ultima oră Externe
Cum a reușit un veteran de război din Marea Britanie să strângă 12 milioane de lire în beneficiul personalului sanitar
Cum a reușit un veteran de război din Marea Britanie să strângă 12 milioane de lire în beneficiul personalului sanitar
16/04/2020 ⋅ 0 comentarii

Un veteran de război din Marea Britanie în vârstă de 99 de ani, care şi-a propus să parcurgă de 100 de ori lungimea grădinii sale pentru a colecta bani în beneficiul angajaţilor Serviciului Naţional de Sănătate (NHS), a fost descris drept o "inspiraţie" după ce reuşit să strângă 12 milioane de lire, informează joi Press Association, citat de Agerpres.

Căpitanul Tom Moore, care trăieşte împreună cu familia în Bedfordshire, va parcurge joi ultimele ture de câte 25 de metri.

Tentativa sa, care a debutat săptămâna trecută, cu ţinta de a colecta modesta sumă de 1.000 de lire până la aniversarea centenarului, la sfârşitul acestei luni, a fost salutată, miercuri seară, de ministrul britanic al Sănătăţii, Matt Hancock, în timpul unei conferinţe de presă la Downing Street. În deschiderea conferinţei, Hancock a declarat: "Vreau să aduc un omagiu special astăzi căpitanului Tom Moore. Căpitan Tom, eşti o inspiraţie pentru noi toţi şi îţi mulţumim". La acel moment, donaţiile depăşiseră 8 milioane de lire, dar în jurul orei 23.00 cifra crescuse cu încă 2 milioane.

Când a ajuns la suma de 10 milioane de lire, veteranul de război a transmis pe Twitter: "10 milioane de lire! Virtutis Fortuna Comes", cu referire la un motto folosit în armata britanică, inspirat de dictonul latin "Norocul îl favorizează pe cel curajos".

Anterior, el a declarat pentru BBC One: "Cred că e absolut enorm. În niciun moment, când am început acest exerciţiu, nu am anticipat că vom obţine ceva nici măcar apropiat de atâţia bani. Nu face decât să demonstreze că oamenii au un mare respect pentru probleme referitoare la Serviciului Naţional de Sănătate şi este cu adevărat uimitor că oamenii au plătit atât de mulţi bani".

Căpitanul Tom Moore a început să strângă bani pentru NHS pentru a-şi exprima recunoştinţa pentru tratamentul pe care l-a primit după o fractură de şold.

Fiica sa, Hannah Ingram-Moore, a declarat pentru BBC că suma strânsă prin intermediul platformei JustGiving a fost "dincolo de cele mai nebuneşti aşteptări ale noastre".

"Nu există cuvinte pentru a ne exprima recunoştinţa faţă de publicul britanic pentru că l-a susţinut pe Tom, pentru că a făcut din asta o poveste cordială", a adăugat ea.

Originar din Keighley, West Yorkshire, Moore a luptat în Al Doilea Război Mondial unde a fost ridicat la gradul de căpitan şi a servit în India şi Burma.

Între timp, o fetiţă în vârstă de opt ani a iniţiat o campanie online dedicată copiilor pentru a realizat felicitări cu ocazia aniversării centenarului lui Moore. Reegan Davies, din Port Talbot, a publicat o înregistrare video pe Twitter în care îi mulţumeşte veteranului pentru eforturile făcute şi doreşte să strângă 1.500 de felicitări virtuale. "Trebuie să faceţi o felicitare pentru Tom, pe orice reţea socială, cu tag-ul #makeacardfortom".

 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.