Marți, 20 mai, începând cu ora 16:00, în Auditoriul "L. Petruzzi" al Museo delle Genti d'Abruzzo din Pescara, a avut loc ceremonia de premiere a câștigătorilor celei de-a opta ediții a Concursului Național de Sinestezie pentru poezie și poezie video inedită – Premiul "Rossella Miscia Cecconi" 2025, potrivit abruzzolive.it.
În cadrul ceremoniei, condusă de filologul Concetta Meri Leone, poeta Ana Blandiana a primit Premiul de poezie "Orașul Pescara – Sinestezic" 2025, un premiu acordat, în edițiile anterioare, printre alții, lui Valerio Magrelli, Jean Portante, Víctor Rodríguez Núñez, Jan Wagner și Paul Muldoon.
Concursul Național de Sinestezie, organizat de A.P.S. MIRA și Centrul de Poezie și Alte Limbi cu patronajul Primăriei Pescara, este conceput și condus de poetul Luigi Colagreco cu scopul de a promova o viziune interdisciplinară și intermediară asupra poeziei. Inițiativa se adresează autorilor de toate vârstele și elevilor din școlile gimnaziale și superioare. Juriul, prezidat de poetul Loretto Rafanelli, este compus din autori și cercetători activi în domeniul literaturii și artei contemporane.
Ana Blandiana este autoarea a 15 volume de poezii, 2 colecții de povestiri fantastice, 1 roman și 9 volume de eseuri, publicate în limba română din 1964 și traduse în ultimii ani în numeroase ediții și 25 de limbi. A primit numeroase premii naționale și internaționale, printre care: Premiul Internațional Herder (Austria), Premiul Național de Poezie (România), Premiul Internațional Vilenica (Slovenia), Premiul Internațional Camaiore (Italia), Premiul Internațional Acerbi (Italia), Premiul "Poetul European al Libertății" (Polonia), "Premiul Griffin pentru Excelență în Poezie" (Canada) și "Coroana de Aur" de la Struga (Macedonia).
După 1990, Ana Blandiana a refondat Clubul PEN Român, al cărui președinte și ulterior președinte de onoare. Susținătoare a drepturilor civile în România și nu numai, s-a opus ferm regimului lui Nicolae Ceaușescu și, împreună cu soțul ei, Romulus Rusan, a fondat Academia Civică, care a creat, sub egida Consiliului Europei, la Sighet, primul Memorial din lume dedicat victimelor comunismului.
Este membru al Academiei de Poezie Stéphane Mallarmé, al Academiei Europene de Poezie, al Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO) și este Cavaler al Legiunii de Onoare.
În limba italiană a publicat mai multe colecții de poezii, povestiri și eseuri: L'ora di sabbia (Saval, 1987), Un tempo gli alberi aveva gli occhi (Donzelli, 2004), Progetti per il passato e altri racconti (Anfora, 2008), Il mondo sillaba per sillaba (Edizioni Saecula, 2012), L'orologio senza ore (Elliot, 2018), Applausi nel cassetto, finalist la Premiul Strega (Elliot, 2021), Tratat fals despre manipulare (Elliot, 2023), Variațiuni pe o temă dată (Donzelli, 2023).
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.