Național Life Ultima oră
Efect neașteptat al carantinei. Renaște o rezervație naturală celebră pentru speciile sale unice
Efect neașteptat al carantinei. Renaște o rezervație naturală celebră pentru speciile sale unice
14/04/2020 ⋅ 0 comentarii

Un efect neașteptat al pandemiei de coronavirus este renașterea rezervației naturale din Băile 1 Mai, județul Bihor. Nivelul apei din lac a crescut semnificativ în ultimele săptămâni, pe fondul reducerii consumului de apă termală în stațiunile balneare și în Oradea, conform Digi24. 

Ovidiu Pop este fotograf profesionist și un pasionat de ieșiri în natură. În urmă cu trei săptămâni a ajuns în zona lacului din rezervația naturală și a observat că nivelul apei era mai mare decât de obicei.

În urmă cu câțiva ani, Rezervația Pârâul Pețea din stațiunea 1 Mai din Bihor era cunoscută pentru speciile endemice care puteau fi admirate în apa lacului: nufărul, melcul termal și roșioara lui Racoviță, un pește pe cale de dispariție, care creștea numai în acest ecosistem din nord-vestul țării.

 În 2015, lacul a secat aproape complet, pe fondul suprasolicitării zăcământului de apă geotermală de către hotelurile, pensiunile și locuințele particulare din Băile 1 Mai, Băile Felix și Oradea. Acum, că hotelurile s-au închis, iar consumul de apă termală a scăzut foarte mult rezervația pare că revine la viață.

„Nivelul a revenit la normal, ba chiar în ultima săptămână a crescut pe miră mai mult de cota zero și avem confirmarea că în lac avem apă termală, pentru că măsoară 30 de grade Celsius”, a explicat Andrei Tagor, fost custode al rezervației, conform aceleiași surse.

 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.