Național Ultima oră
Dorința unui veteran de război de 98 de ani. Să treacă pandemia pentru a mai putea participa la o defilare și a se întoarce la unitatea unde și-a lăsat inima
Dorința unui veteran de război de 98 de ani. Să treacă pandemia pentru a mai putea participa la o defilare și a se întoarce la unitatea unde și-a lăsat inima
13/04/2020 ⋅ 0 comentarii

Poveștile veteranilor de război sunt adevărate lecții de viață și ori de câte ori ies la iveală nu pot decât să te emoționeze și te determine a te pleca iar și iar cu recunoștință în fața lor. 

În data de 30 martie a fost demarată misiunea ”Apărăm veteranii”, care are ca scop minimizarea expunerii veteranilor de război la riscul de a fi contaminați cu noul coronavirus. În cadrul ei, veteranii primesc asistență medicală, iar militarii din fiecare garnizoană, cu spijinul autorităților locale, le asigură, la cerere, alimente și medicamente.

Dincolo de ajutorul firesc pe care aceștia îl primesc în contextul pandemiei, veteranii surprind și o fac, ca întotdeauna într-un mod demn de admirație. 

Este vorba de plutonierul adjutant principal Bănică Ion, în vârstă de 98 de ani, un veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial, un militar mândru de ceea ce a fost în cadrul trupelor de parașutiști.

A luptat pe frontul de vest, își amintește cu nostalgie crâmpeie din viaţa militară, alături de primul general al parașutiștilor, generalul-maior Grigore Baștan.

Vizitat fiind de militari ai Comenduirii Garnizoanei Buzău care oferă zilnic, din resursele proprii ale militarilor o masă caldă veteranilor de război, acesta și-a exprimat și dorința pe care o are dincolo de trecerea pandemiei.

Deși situația actuală nu îi permite expunerea în afara locuinței, dorința sa cea mai mare rămâne tot aceea de a mai fi cel puțin o dată în formaţie, de a mai participa la o defilare, de a mai se putea întoarce la unitatea din Crâng, locul unde a lăsat o parte din inima sa.

”La plecare, ne salută militărește cu lacrimi în ochi, dându-ne o lecție de viață că și prin faptele umanitare față de înaintași putem fi solidari și putem demonstra că suntem o Românie Puternică!”


Foto: MApN/ Divizia 2 Infanterie Getica

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.