Național Cultură Ultima oră
Maestrul Cristian Măcelaru va deschide ediția aniversară a Festivalului Enescu din acest an, la pupitrul Orchestrei Filarmonicii „George Enescu”
Maestrul Cristian Măcelaru va deschide ediția aniversară a Festivalului Enescu din acest an, la pupitrul Orchestrei Filarmonicii „George Enescu”
11/03/2025 ⋅ 0 comentarii

Festivalul Internațional George Enescu 2025, unul dintre cele mai prestigioase evenimente internaționale dedicate muzicii clasice, va debuta pe 24 august 2025 la Sala Palatului din București. În concertul de deschidere vor evolua, sub bagheta maestrului Cristian Măcelaru, Orchestra și Corul Filarmonicii „George Enescu” și reputatul violonist Nemanja Radulović.

Programul cuprinde Concertul pentru orchestră semnat de Dan Dediu, în primă audiție absolută, Concertul pentru vioară și orchestră în re minor de Aram Haciaturian și Poema română op. 1 de George Enescu.

Compozitorul român Dan Dediu a scris peste 180 de opusuri ce acoperă aproape toate genurile muzicale, de la simfonii și concerte până la muzică de cameră și opere, surprinzând de fiecare dată prin complexitatea și rafinamentul creațiilor sale – adevărate puncte de referință în muzica contemporană românească.

Concertul pentru vioară și orchestră în re minor de Aram Haciaturian este una dintre cele mai iubite lucrări din repertoriul violonistic de secol XX. Concertul împletește aluzii la ritmurile tradiționale armene cu pasaje lirice, punând astfel în valoare nu doar tehnica interpretativă, ci și expresivitatea și profunzimea gândirii muzicale a solistului.

Seara se va încheia cu Poema română op. 1 de George Enescu, scrisă de marele compozitor român la vârsta de 16 ani și interzisă în perioada comunistă. Poema română e o expresie desăvârșită a măiestriei enesciene de a valorifica tradiția și motivele folclorice într-o viziune muzicală modernă și universală.

Concertul de deschidere a Festivalului Internațional George Enescu va beneficia de suportul vizual creat de regizorii multimedia Nona Ciobanu și Peter Košir.

Numele dirijorului român de talie internațională Cristian Măcelaru este sinonim cu excelența, fiind apreciat pentru muzicalitatea sa profundă, pentru leadership-ul dinamic și pentru devotamentul său neclintit față de expresia artistică. Cel mai tânăr director artistic din istoria Festivalului și Concursului Internațional George Enescu, Cristian Măcelaru este nu numai un promotor al schimbării și al inovației în lumea muzicală, dar și un puternic ambasador al spiritului și creației lui George Enescu, integrala lucrărilor simfonice enesciene fiind lansată în aprilie 2024 sub egida casei de discuri Deutsche Grammophon.

Albumul a câștigat trei prestigioase distincții – Premiul Internațional Classical Music Awards (ICMA) la categoria Muzică simfonică, unul dintre cele mai cunoscute și apreciate din industria discografică, Classica Choc de l’année 2024 și Diapason d’Or, iar în ianuarie 2025 Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali a decernat aceluiași album Premiul Discul anului.

Câștigător al unui premiu GRAMMY, în 2020, Cristian Măcelaru este directorul muzical al Orchestrei Naționale a Franței, director muzical și dirijor al Festivalului de Muzică Contemporană Cabrillo, dirijor șef al WDR Sinfonieorchester și, din 2025, director muzical desemnat al Orchestrei Simfonice din Cincinnati.

Continuarea, AICI


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.