Național Cultură Ultima oră Externe
Hariclea Darclée, omagiată la Consulatul General al României din Bologna la 125 de ani de la premiera Operei Tosca la Roma
Hariclea Darclée, omagiată la Consulatul General al României din Bologna la 125 de ani de la premiera Operei Tosca la Roma
11/03/2025 ⋅ 0 comentarii

 Duminică 9 martie 2025, la Consulatul General al Românie din Bologna a fost organizat un eveniment cultural și muzical care a adus în atenția publicul român și italian din orașul Bologna și împrejurimi, figura marii soprane Hariclea DARCLEE, născută la Brăila, ca un semn de omagiu în anul în care se celebrează 125 de ani de la premiera mondială a operei Tosca, la Teatrul Costanzi din Roma, 14 ianuarie 1900. Evenimentul a fost realizat de Consulatul General al României la Bologna, în parteneriat cu Centrul Cultural Italo Român din Milano și Asociația Dacia fără frontiere din Republica San Marino. "Este o onoare să aducem un omagiu acestei artiste remarcabile - a spus în cuvântul de deschidere, doamna Laura NASTA, consul general al României la Bologna - admirată de marii compozitori ai secolului al XIX-lea. Hariclea Darclée a lăsat o moștenire artistică de neegalat, fiind prima interpretă a rolului Tosca din celebra operă a lui Giacomo Puccini".

Muzeul și Biblioteca Muzicală din Bologna,  păstrează în colecția sa documentară, o prețioasă imagine care datează din luna decembrie 1901, având semnăturile marii soprane Hariclea Darclee, a tenorului Enrico Caruso și Leopoldo Mugnone, compozitor și director de orchestră.

Partea a doua a serii a fost dedicată muzicii lirice, cu un concert susținut de Mihaela Anghel din San Marino și soprana Daniela Ciocea din București, acompaniate la pian de Cosmin Pătrana,  care a cuprins arii din compozițiile lui Giacomo Puccini, interpretate de marea soprană Hariclea Darclee. Publicul prezent a avut ocazia de a asculta în interpretarea Mihaelei Anghel, cele două compoziții ale lui Tiberiu Brediceanu, Cântecul Fluierașului, și Vai mândruță dragi ne-avem, pe care marea soprană le-a înregistrat, fiind în fapt singurele înregistrări păstrate cu vocea ei.

 Premiera operei Tosca a avut loc pe 14 ianuarie 1900 la Teatro Costanzi din Roma, unde Hariclea Darclée a urcat pe scenă alături de tenorul Emilio De Marchi și baritonul Eugenio Giraldoni. La acel moment, Hariclea Darclée era deja o artistă consacrată în lumea liricii internaționale și raportul ei artistic cu Giacomo Puccini înregistrează debutul în opera Manon Lescaut, la reprezentația dată la Teatro alla Scala din Milano în februarie 1893 (în prima reprezentație de la Teatro Regio din Torino, protagonista rolului principal fusese soprana Cesira Ferrani). 

În intervenția avută, doamna Violeta Popescu, de la Centrul Cultural Italo Român din Milano,  a adus în atenție elogiile pe care presa italiană a vremii i le-a adus marii soprane Hariclea Darclee, atât după premiera de la Roma, cât și în reprezentațiile de la Torino, Milano, Venezia, așa cum regăsim în cotidianele italiene precum: „Corriere della Sera", „Gazzetta Musicale di Venezia", „Il Messaggero", sau articolul de pe prima pagină a revistei muzicale „L'Opera", cu titlul Cele mai mari glorii ale artei italiene, Hariclea Darclée, o relatare plină de emoție legată de interpretarea rolului Floria Tosca, chiar la prima reprezentație de la Teatrul Costanzi din Roma. „[...] Doamna Darclée se confirmă ca fiind o interpretă rafinată și excepțională - scria Corriere della Sera, 1900 - ei i se datorează cel mai emoționant moment al serii, când a trebuit să repete aria Vissi d'arte, vissi d'amore..., aclamată cu însuflețire de toți pentru finețea minunată, cu care a reușit să interpreteze această pagină fermecătoare. A fost mereu admirată pe tot parcursul operei pentru vocea ei formidabilă, pentru mișcarea scenică și pentru siguranța de care a dat dovadă în această lungă și dificilă interpretare [...] . 

Pentru importanta ei contribuție în istoria liricii internaționale, Centrul Cultural Italo-Român a inițiat la Milano proiectul unei plăci memoriale inaugurate în 2023, marea artistă fiind inclusă în panteonul marilor personalități ale Italiei, Milano e Memoria.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.