Veteranul de război maior în retragere Ion Ionică a împlinit venerabila vârstă de 102 ani. Distinsul veteran s-a născut la data de 9 martie 1923 în comuna Grindu, județul Ialomița, într-o familie de agricultori, cu 5 copii, toți băieți. Dintre cei 5 frați, doi au participat pe front, domnul Ionică și fratele său geamăn.
Bravul veteran a fost încorporat la vârsta de 21 de ani și a participat pe front în perioada 09.01-09.05.1945 cu Regimentul 34 Infanterie, în Campania de Vest, în Ungaria și Cehoslovacia. A avut funcția de servant la mitralieră, fiind alături de camarazii săi în linia I.
„Am fost rănit de două ori. Prima oară am fost rănit la mâna dreaptă din cauza unui proiectil, tras de nemți, în localitatea Brno, Cehoslovacia. M-am vindecat repede. După 2-3 luni am fost rănit a doua oară la picior și stern, în localitatea Nove Mesto. Eram în spital când am auzit că ieșisem din război, se făcuse pace. Și acum îmi dau lacrimile când îmi aduc aminte de perioada în care am fost pe front”, povestea cu emoție, cu ceva timp în urmă, bătrânul ostaș.
Pentru faptele de arme săvârșite pe câmpul de bătălie, domnul Ionică a fost decorat cu Medalia „Serviciul Credincios cu Spade” și, de asemenea, în urma ordinelor generale de avansare emise de Ministerul Apărării Naționale, a fost avansat la gradul de maior în retragere.
După război, în urma rănilor suferite pe front, venerabilul veteran a fost clasat în gradul II de invaliditate.
S-a întors în comuna natală, continuând să muncească în agricultură, la o cooperativă agricolă de producție până la pensionare.
S-a căsătorit la vârsta de 23 de ani cu doamna Rădița, o femeie cumsecade cu care a avut o căsnicie de 70 de ani. Veteranul se mândrește cu familia sa, fiul, domnul Grigore, care este pensionar, nepoata Ana Maria, profesoară în cadrul Ministerului Apărării Naționale, nepotul Ionică Florian și o strănepoată.
Secretul longevității se datorează atât moștenirii genetice, tatăl acestuia trăind până la vârsta de 96 de ani, cât și credinței în Dumnezeu, dar și faptului că a dus o viață cumpătată și liniștită.
„La ceas aniversar îi dorim multă sănătate și bucurii alături de cei dragi și îl asigurăm de întreaga noastră recunoștință și respect pentru faptele de vitejie din timpul războiului.”, au transmis reprezentanții Direcției calitatea vieții personalului.
Foto: Arhiva DCVP
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.