Național Social Religie Ultima oră
Episcopul martir Grigorie Leu, pomenit la 76 de ani de când a murit otrăvit de reprezentanţii regimului comunist
Episcopul martir Grigorie Leu, pomenit la 76 de ani de când a murit otrăvit de reprezentanţii regimului comunist
05/03/2025 ⋅ 0 comentarii

Episcopul martir Grigorie Leu al Hușilor (1940-1949) a fost pomenit la 76 de ani de când a murit otrăvit de reprezentanţii regimului comunist.

Slujba Parastasului a fost săvârșită sâmbătă, 1 martie, de Preasfințitul Părinte Episcop împreună cu părinții consilieri de la Centrul Eparhial, părinții protopopi și preoți din cuprinsul Eparhiei.

Cum era firesc, la slujba de pomenire oficiată la mormântul Episcopului martir Grigorie Leu, din latura de est a Catedralei Episcopale, au participat, alături de preoți din Eparhie și credincioși din Huși, și membri ai familiei Episcopului Grigorie Leu: nepoţii - dl. Prof. Univ. Vlad Leu (București), dna. Viorica Popa (Mălușteni), dna. Doina Paruschi și dl. Aurel Paruschi (Berezeni), strănepoţi, dl. Petrișor Popa, dl. Alin Popa și dna. Mariana Popa (soţia) și stră-strănepoata Elena Popa.

Ierarhul Hușilor a vorbit, potrivit Episcopiei Hușilor, despre două coordonate ale profilului spiritual al Episcopului martir Grigorie Leu: curățenia sufletească și curajul de a rosti adevărul

„Cei care l-au cunoscut, scot în evidenţă faptul că a fost un om de o curăţenie sufletească aparte. Această puritate sufletească i-a dat imboldul și curajul de a-L mărturisi pe Hristos, în vremuri ostile și foarte complicate. A doua coordonată a vieţii Episcopului Grigorie Leu a fost curajul de a rosti adevărul, martirajul.

S-a identificat atât de mult cu viaţa Episcopiei Hușilor, încât nu a pregetat nicio secundă să înfrunte mai-marii din vremea respectivă, solicitându-le să nu desfiinţeze Episcopia Hușilor. 

Desfiinţarea a coincis și cu dispariţia lui fizică. În urma unei întâlniri pe care a avut-o cu prim-ministrul din vremea respectivă, Petru Groza, la câteva zile după întoarcerea la Huși, pe data de 1 martie 1949, Episcopul martir Grigorie Leu, otrăvit fiind, își dă sufletul în mâinile lui Dumnezeu.”, a spus Preasfinția Sa.

 Preasfințitul Părinte Ignatie a amintit că obiectele recuperate la momentul deshumării Episcopului Grigorie Leu, în 25-26 septembrie 2018, au fost restaurate complet și urmează a fi așezate în Muzeul Eparhial, după ce acesta va fi reabilitat.

Episcopul Grigorie Leu - „Ierarh plin de cucernicie și de viaţă curată ca apa de izvor, - suflet dăruit în totul Domnului Hristos, - minte ageră de moldovean sincer, - vorbitor clar și fără întorsături, mână energică în conducerea celor încredinţaţi păstoriei sale, - gospodar de cea mai aleasă calitate moldovenească, - iubitor de tipăritură bisericească și răspânditor harnic al ei – priceput apreciator al cărţii bune și prieten al împrăștierii ei în norod, Preasfinţia Sa Grigorie al Hușilor se așează, cu cinste, în șirul ierarhilor de seamă ai Bisericii noastre, activitatea sa lăsând urme adânci în glia duhovnicească românească.” (Al. Lascarov Moldovanu, rev. „Cronica Hușilor”, nr. 6-7, iunie-iulie, 1942, p.15)


Foto slujbă: Episcopia Hușilor

Colaj foto: Glasul Cetății

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.