Campioană naţională în ultimii doi ani şi deţinătoare a mai multe medalii obţinute în diferite competiţii internaţionale, Ştefania Uţă e considerată de mulţi cea mai promiţătoare atletă din România, fiind şi printre sportivii nominalizaţii la premiile Laureus Sport Awards 2025, categoria „Debut – revelaţiile anului 2024”, ai căror câştigători vor fi anunţaţi pe 21 aprilie, la Madrid.
Singurii români care au mai fost nominalizați sunt Simona Halep și David Popovici. La individual, cele mai multe statuete Laureus câștigate vin din tenisul masculin, Roger Federer fiind pe primul loc, cu șase titluri, urmat de Novak Djokovic și Rafael Nadal, cu câte cinci. Cel mai nominalizat sportiv, de 12 ori, este legenda golfului Tyger Woods.
La doar 17 ani, după un an cu accidentări dar și cu medalii și cu satisfacția că a fost cea mai tânără participantă dintre cei 1.500 de atleți la Campionatele Europene de seniori de la Roma, Ștefania Alexandra Uță, sportivă pregătită de profesoara Alina Enescu și legitimată la CS Vâlcea 1924 și CSM Onești, este inclusă în nominalizările preliminare la Gala în care se acordă cele mai importante premii din sport și unde sunt desemnați cei mai buni sportivi din lume.
Din atletism, principalele nominalizate ale anului sportiv încă în curs sunt Shericka Jackson, atleta jamaicană campioană mondială la Budapesta în proba de 200 de m plat, cu 21.41 secunde, al doilea cel mai bun timp al probei din toate timpurile și Sha`Carri Richardson, atleta americană campioană mondială tot la Budapesta în proba regină a sprintului, 100 m, chiar în fața celeilalte nominalizate, potrivit valceainfo.ro.
Despre Laureus – Sport for Good
Înființată în 1999, cu patroni fondatori Daimler și Richemont, sub patronajul simbolic și al fostului luptător anti aparheid și președinte al Africii de Sud Nelson Mandela, Laureus – Sport for Good organizează anual Gala Laureus World Sport Awards, în care sunt onorați sportivi și echipe sportive pentru realizările lor din anul respectiv. Evenimentul este susținut de Mercedes-Benz, IWC Schaffhausen și Mitsubishi UFJ Financial Group, partenerii globali ai corporațiilor fondatoare. Numele “Laureus” este derivat din cuvântul grecesc care înseamnă laur, considerat un simbol tradițional al victoriei în atletism (cununa cu lauri care era așezată pe capetele campionilor). Prima ediție a galei a avut loc pe 25 mai 2000, la Monte Carlo, în deschiderea evenimentului cuvântând chiar Nelson Mandela. Din 2020, gala este organizată în opt categorii, câștigătorul fiecăreia fiindu-i înmânată o statuetă Laureus, creată special de brandul de lux în domeniul bijuteriilor Cartier.
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.