Vineri, 28 februarie, se împlinesc 240 de ani de la martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan. Martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan, conducătorii Răscoalei țărănești de la 1784 din Transilvania va fi marcat, vineri, 28 februarie, prin ceremonii organizate la Sediul Administrativ al Județului Alba si Statuia Obelisc din Cetatea Alba Carolina.
În Aripa de Nord a Sălii Unirii, din cadrul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, va fi vernisată expoziția temporară Horia Cloșca și Crișan, „țăranii de cremene”. Documente, busturi, portrete la 240 de ani de la martiriul din Alba Iulia.
Evenimentul se dorește a fi o retrospectivă nu doar din perspectiva anilor care au trecut de la răscoala condusă de Horia Cloșca și Crișan, ci și al impactului pe care l-au avut evenimentele și, mai ales, ecourile în timp, extrem de vizibile în arta vremii. Portretele celor trei conducători realizate la momentul arestării lor, dar și după executarea sentinței la moarte au fost mereu reinterpretate, multiplicate pe diferite materiale și tehnici respectând fizionomiile lor ori cu mai multă ori mai puțină fantezie.
Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și-a îmbogățit în timp colecțiile cu piese legate de răscoală: tablouri, busturi în gips sau bronz, gravuri, cărți poștale, emisiuni filatelice, dar și documente, realizate de autori diferiți, preocupați de scenele istorice. Vor fi expuse tablouri semnate de Stoica Dumitrescu, Avram Mentzel, Constantin Udroiu, dar și cópiile tablourilor realizate pentru baronul Samuel von Brukenthal de Anton Steinwald, aflate în patrimoniul muzeului albaiulian din perioada interbelică. Alături de acestea se află cinci busturi în bronz semnate de Ion Vlasiu.
Prin colaborarea cu Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale, expoziția a fost întregită prin câteva documente care completează materialul vizual și documentar deținut de muzeul albaiulian: o scurtă descriere a vizitei împăratului Iosif al II-lea la Cluj (din 25 iunie 1773, prima sa vizită în Transilvania), Constitutio criminalis Theresiana (Codul Penal din 1769 după care au fost judecați Horia, Cloșca și Crișan), circulare ale episcopului ortodox Ghedeon Nichitici pentru încetarea răscoalei, dar și consecințele în timp ale acesteia, în principal prin schimbarea profilului „răbdătorului țăran valah”.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 28 februarie -28 martie 2025.
Alături de Muzeul Național al Unirii, organizatori ai evenimentului sunt Consiliul Județean Alba și Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.