19 veterani români răniți în teatrele de operații participă la Jocurile Invictus Vancouver și Whistler 2025.
România a trimis în Canada o echipă formată din 19 militari răniți, clasați cu gradele I, II și III de invaliditate sau apt limitat, care vor concura la șapte discipline sportive adaptive individuale, respectiv schi alpin, snowboarding, schi nordic, curling, skeleton, înot, canotaj în sală, și una de echipă - volei din poziția șezând.
Competiția din 2025 reunește 500 de competitori din 23 de țări ale lumii. România participă pentru a cincea oară la Jocurile Invictus, după Toronto (2017), Sydney (2018), Haga (2022) și Dűsseldorf (2023). La edițiile anterioare, Invictus Team România a obținut 40 de medalii - 15 de aur, 16 de argint și 9 de bronz.
„Suntem cu gândul și cu sufletul alături de militarii români Invictus, veterani răniți în teatrele de operații, care reprezintă țara noastră la a șaptea ediție a Jocurilor Invictus, găzduită de Canada, în zilele de 8-16 februarie 2025, la Vancouver și Whistler. Asociația Voluntarilor Invictus din România se află sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu.”, a transmis Familia Regală a României.
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a înmânat drapelul României căpitanului echipei de militari răniți care va reprezenta țara noastră la ediția din acest an a Jocurilor Invictus Vancouver și Whistler 2025, plutonierul-adjutant (rtr.) Daniel Porumb, într-o ceremonie care s-a desfășurat miercuri, 5 februarie, la sediul Ministerului Apărării Naționale.
La activitate, care a avut loc înainte de plecarea echipei către Canada, au participat, alături de militarii veterani, secretarul de stat Simona Cojocaru, șeful Statului Major al Apărării, general Gheorghiță Vlad, șefi ai unor structuri centrale din MApN, antrenorii și staff-ul tehnic al lotului, membri de familie ai sportivilor, precum și invitați reprezentând sponsorii lotului înscris în competiție.
Invictus Games este o competiție sportivă internațională, care a avut loc pentru prima dată în anul 2014, ce își propune să sensibilizeze societatea civilă asupra recunoștinței care se cuvine luptătorilor răniți în acțiuni militare.
Aflat la cea de-a șaptea ediție, evenimentul de anul acesta se va desfășura în perioada 8-16 februarie, la Vancouver și Whistler, în Canada și va reuni peste 500 de competitori din 23 de națiuni din întreaga lume.
România participă pentru a cincea oară la Jocurile Invictus, după edițiile din Toronto (2017), Sydney (2018), Haga (2022), Düsseldorf (2023), cu o echipă formată din 19 militari răniți, clasați cu gradele I, II și III de invaliditate sau apt limitat, care vor concura la șapte discipline sportive adaptive individuale, respectiv schi alpin, snowboarding, schi nordic, curling, skeleton, înot, canotaj în sală, și una de echipă - volei din poziția șezând.
La cele patru ediții anterioare, Invictus Team România a obținut 40 de medalii – 15 de aur, 16 de argint și 9 de bronz.
Delegația care însoțește lotul României în Canada este condusă de directorul Statului Major al Apărării, generalul-maior Valentin Brînzei.
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.