Național Social Ultima oră
Eroii nu mor niciodată! IN MEMORIAM General erou Ion Dobran
Eroii nu mor niciodată! IN MEMORIAM General erou Ion Dobran
05/02/2025 ⋅ 0 comentarii

Eroii nu mor niciodată! Astăzi, 5 februarie, se împlinesc 106 ani de la nașterea Generalului erou Ion Dobran

Ion-Stratulat Dobran s-a născut la 5 februarie 1919, ca fiu al lui Constantin Dobran, jandarm rural la Vrăneşti, jud. Muscel (azi Văleni Podgoria, jud. Argeş), şi al soției sale Maria.

Este absolvent al Liceului Militar „Mihai Viteazul” din Târgu-Mureş (promoția 1939) și al Școlii de Ofiţeri de Aviaţie din București (promoția 1941). Imediat după absolvire, sublocotenentul Ion Dobran a mers la Centrul de Perfecţionare a Zborului de la Ghimbav, Braşov, unde, după o instruire de opt luni, a fost brevetat pilot de vânătoare.

După brevetare, a fost încadrat la celebra Flotilă 1 Vânătoare de la Pipera, aflată sub comanda vulcanicului Mihail Romanescu, zis Leul. A devenit camarad al unor aviatori care deja se remarcaseră în luptele din Basarabia și de la Odessa: Nicolae Polizu-Micșunești, Constantin Bâzu Cantacuzino, Horia Agarici, Lucian Toma, Tudor Greceanu, Ioan Di Cesare, Ioan Milu, Andrei Rădulescu și mulți, mulți alții.

A fost încadrat în Grupul 9 Vânătoare, care nu s-a aflat pe front în 1942. Din august 1943, după ce a făcut trecerea pe avionul Messerschmitt 109G la Tiraspol, sublocotenentul Dobran a fost trimis în Uniunea Sovietică, unde Grupul 9 Vânătoare a înlocuit Grupul 7 Vânătoare, din aceeași flotilă.

Din august 1943 și până în mai 1945, cu excepția unor zile de permisie, s-a aflat permanent pe front, îndeplinind 340 de misiuni la inamic, în timpul cărora a susținut 74 de lupte aeriene și a doborât 11 avioane adverse. A fost doborât de trei ori, scăpând cu viaţă fără a fi rănit.

A fost decorat cu numeroase ordine și medalii: Ordinul Steaua României cu spade și panglică de Virtute Militară, în rang de Ofițer; Ordinul Virtutea Aeronautică cu spade, în rang de Ofițer; Ordinul Virtutea Aeronautică cu spade, în rang de Cavaler; Ordinul Coroana României cu spade și panglică de Virtute Militară, în rang de Cavaler; Ordinul Leul Alb (Cehoslovacia).

A fost căsătorit, în perioada 1946-1993, cu Angela-Maria, născută Orăşanu. Are doi copii: Ion-Mircea (n. 1949) şi Cristina (n. 1953).

Ultimul pilot de vânătoare, supraviețuitor al celui de-al Doilea Război Mondial, generalul-locotenent aviator Ion Dobran s-a alăturat oștii cerești, pe 24 septembrie 2021, la venerabila vârstă de 102 ani, iar în data de 26 septembrie 2021 România și-a condus pe ultimul drum ultimul As al Aviației Române de război pe care îl mai avea.

Astăzi, la 106 ani de la nașterea sa, reprezentanții Bazei 95 Aeriană "Erou Căpitan Aviator Alexandru Şerbănescu" ni l-au readus tuturor spre amintire, arătând „Veșnică recunoștință unei vieți dedicate în cinstea aripilor românești și unui zburător spre nemurire!”.

Dumnezeu să îl odihnească în pace! 

Eroii nu mor niciodată!

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.