Național Ultima oră
Academicianul Sorin Dumitrescu a trecut la cele veșnice. ”Om adevărat, bărbat de nobilă viță intelectuală, creștin fără rest, conștiință a vremurilor sale”
Academicianul Sorin Dumitrescu a trecut la cele veșnice. ”Om adevărat, bărbat de nobilă viță intelectuală, creștin fără rest, conștiință a vremurilor sale”
22/12/2024 ⋅ 0 comentarii

Pictorul și graficianul Sorin Dumitrescu, discipol al Părintelui Constantin Galeriu, profesor universitar la Universitatea Națională de Arte București și membru corespondent al Academiei Române din 2006, a trecut la cele veșnice. 

„O veste tristă în ajunul Crăciunului; azi dimineață ne-a părăsit un artist unic, un intelectual neconvențional și un personaj spectaculos și copleșitor - Sorin Dumitrescu. Autorul unei opere vaste, pictate, scrise și instituționale, el lasă, prin plecarea abruptă, un gol imens, dar și o urmă adâncă și inconfundabilă in cultura și în viața noastră publică. Dumnezeu sa-l ierte și sa-l odihnească in pac”, a anunțat, pe Facebook, criticul şi istoricul de artă Pavel Şuşară.


„Sorin Dumitrescu, părintele meu sufletesc și mentorul tinereților mele s-a adăugat acum neamului său din ceruri.

Om adevărat, bărbat de nobilă viță intelectuală, creștin fără rest, conștiință a vremurilor sale - Sorin Dumitrescu a fost așezat de Dumnezeu, pentru o vreme, la timona afirmării și conștiinței laicatului ortodox român, după 1989. 

Ca artist a fost inegalabil, începând cu expoziția de la Dalles din 1980 - Hipersemne - apoi cu minunata ilustrație a volumelor lui Nichita Stănescu (Epică Magna); iar ca iconar a ”reinventat” maniera bizantină de cercetare coloristică și harică a icoanelor. Curator de primă mână, a pus în simeză expoziții memorabile la galeria Catacomba - un adevărat program-manifest al generației (sale) de artiști îmbisericiți.  

Editorului Sorin Dumitrescu îi datorăm cele mai importante cărți și autori lansați pe circuitul public, după 1989, la editura Anastasia: Lossky, Evdokimov, Florensky, Bulgakov, Volkoff, Urs von Balthasar, de Maistre, Claudel, Ricœur, Stăniloae, Cleopa, Țuțea etc. La fel, manifestări la intersecția dintre cult și cultură (Serile Darvari), una dintre temele recurente ale lucrării sale de o viață. Conferințe și cărți proprii, cercetarea programului iconografie din Nordul Moldovei, membru al Academiei Române - ce mai poate face în plus un om care să merite toată prețuirea noastră? 

Eu unul îl voi regreta toată viața laolaltă cu Doina - perechea referențială a Bucureștiului anilor 80-90 prin frumusețe, talent, credință și generozitate.

O poză care îi cuprinde într-o ramă a prieteniei (de-acum cerească), pe cei trei: Nichita, Sorin și Doina. Ei doi se află în dreapta imaginii, Nichita în stânga.

Frumoși, tineri, talentați și liberi de zgura momentului.

PS Nu mă pot desprinde totuși de gândul că Dumnezeu l-a chemat la el pe 22 decembrie, ziua în care am dobândit libertatea, ziua în care este prăznuită Sf. Mc. Anastasia, cea a cărui nume înseamnă ”înviere”. Tot timpul Sorin a pus în legătură izbăvirea de ”satanologia comunistă” cu această muceniță a Învierii, iar prin numele editurii chiar pe ea a evocat-o.”, a scris Răzvan Bucuroiu pe pagina de socializare.

„Aflu cu durere că Sorin Dumitrescu a trecut la Domnul. A fost un vârf al generației sale în pictură și grafică. Și-a înmulțit talanții și ca profesor de iconologie, jurnalist creștin și editor prestigios. 

Am fost împreună în Grupul de Reflecție pentru Înnoirea Bisericii. 

După ce mi-am susținut doctoratul, am revenit în țară și pentru că Sorin Dumitrescu mi-a propus directoratul editurii Anastasia, unde am lucrat spornic alături de prietenul meu, Răzvan Bucuroiu, și alți colegi de optimă calitate umană. 

Perioada aceea, din curtea Schitului Darvari, rămâne una dintre cele mai fericite din viața mea. Eram entuziaști, încă tineri și dedicați unei apologetici în care decomunizarea și educația teologică solidă își țineau isonul, ca la o strană nevăzută. 

Sorin și Doina Dumitrescu ne-au fost multora mentori, aliați în regăsirea unei vieți spirituale libere, inspiratori de cultură rafinată și modele neobosite de creativitate.  

Sorin Dumitrescu a trăit asemenea unui vulcan puternic și viu. Stingerea lui ne lasă cu mult mai puțină lumină și căldură sufletească, într-un moment în care, cel puțin aparent, România și-a rătăcit drumul. 

Dumnezeu să-l odihnească pe acest om de seamă, pe care l-am îndrăgit filial”, a scris, pe Facebook, fostul ministru și ambasador Teodor Baconschi.


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.