Ziua internaţională a munţilor, celebrată la 11 decembrie, a fost proclamată în 2003 de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluţia 57/245 şi urmăreşte să încurajeze comunitatea internaţională de a organiza evenimente la toate nivelurile, pentru a sublinia importanţa dezvoltării durabile a zonei montane.
Proclamarea acestei zile este rezultatul succesului Anului internaţional al munţilor desfăşurat în 2002. Iniţiativa a condus la crearea de comitete naţionale şi alianţe, cu scopul declarat al creării Parteneriatului internaţional pentru punerea în valoare a regiunilor montane.
De-a lungul secolelor, comunităţile montane au dezvoltat soluţii pentru a se adapta la mediile lor dure, a face faţă schimbărilor climatice, a reduce sărăcia şi a proteja sau restabili biodiversitatea.
Această zi se concentrează tocmai pe capacitatea şi nevoile oamenilor săi printr-o abordare triplă, tema propusă pentru anul 2024 fiind "Soluţii montane pentru un viitor durabil - inovaţie, adaptare şi tineret", potrivit http://www.un.org.
Inovaţia este esenţială pentru abordarea problemelor complexe legate de munte. Acesta cuprinde progrese tehnologice, precum şi soluţii creative de rezolvare a problemelor, cum ar fi agricultura inteligentă faţă de climă.
În timp ce se confruntă cu presiunile schimbărilor climatice asupra munţilor, adaptarea devine imperativă pentru construirea rezilienţei şi reducerea vulnerabilităţii. Strategiile de adaptare includ soluţii precum abordările bazate pe ecosistem pentru reducerea riscului de dezastre şi integrarea sistemelor de cunoştinţe indigene.
Participarea activă a tinerilor este esenţială pentru asigurarea durabilităţii pe termen lung a soluţiilor montane. Anul acesta ziua internaţională a munţilor promovează munca decentă şi angajarea de calitate pentru tineri, formarea accesibilă şi oportunităţile de antreprenoriat care contribuie la utilizarea durabilă a resurselor montane, mai menţionează http://www.un.org.
Munţii reprezintă căminul a 15% din populaţia lumii şi pentru aproximativ jumătate din biodiversitatea planetei. Conservarea acestora reprezintă un factor cheie pentru dezvoltarea durabilă. Aceştia furnizează mijloace de subzistenţă şi asigură un trai decent pentru milioanele de oameni din întreaga lume care trăiesc în zone montane, iar alte câteva milioane de persoane beneficiază de pe urma acestei bogăţii naturale.
Zonele montane joacă un rol important în ce priveşte creşterea economică sustenabilă. De asemenea, furnizează apă dulce, energie şi hrană - resurse cheie pentru viaţă. În arealele montane se înregistrează şi o incidenţă ridicată a sărăciei, aceste zone fiind vulnerabile în faţa schimbărilor climatice, a defrişărilor, a degradării terenului şi a dezastrelor naturale.
Sursa: Agerpres
Foto: istorie pe scurt
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.