Național Ultima oră
Astăzi se împlinesc 75 de ani de la naşterea canoistului Ivan Patzaichin, campion european, mondial şi olimpic
Astăzi se împlinesc 75 de ani de la naşterea canoistului Ivan Patzaichin, campion european, mondial şi olimpic
26/11/2024 ⋅ 0 comentarii

Marți, 26 noiembrie, se împlinesc 75 de ani de la naşterea canoistului Ivan Patzaichin, campion european, mondial şi olimpic. 

Legendă a sportului românesc şi internaţional, cel mai mare canoist român, Ivan Patzaichin a câştigat, în cei 17 ani dedicaţi sportului de performanţă, peste 40 de titluri de campion naţional şi peste 30 de campion balcanic. A fost campion european în 1969. A cucerit de opt ori medalia de aur, de şapte ori pe cea de argint şi de alte şapte ori pe cea de bronz la Campionatele Mondiale. Cele mai mari performanţe le-a obţinut la Jocurile Olimpice, la care a fost prezent la cinci ediţii (1968-1984), cucerind de patru ori aurul olimpic: Mexic 1968 (canoe C2 - 1.000 m), Munchen 1972, (canoe C1 - 1.000 m), Moscova 1980, (canoe C2 - 1.000 m) şi Los Angeles 1984 (canoe C2 - 1.000 m) şi de trei ori medalia de argint (1972, 1980 şi 1984), potrivit site-ului www.csdinamo.eu.

Ivan Patzaichin s-a născut la 26 noiembrie 1949 în localitatea Mila 23, judeţul Tulcea. A început să practice sportul la Tulcea, la 18 ani fiind transferat la secţia de kaiac-canoe a clubului Dinamo, unde a reuşit o carieră sportivă excepţională. S-a retras din activitatea competiţională, în 1984, dedicându-se antrenoratului, la început la clubul unde şi-a desfăşurat întreaga carieră, Dinamo. A absolvit, în 1983, Institutul de Educaţie Fizică şi Sport şi a susţinut, în 2008, lucrarea de dizertaţie la masterul Educaţie fizică şi managementul structurilor şi activităţilor sportive.

Cea de-a XX-a ediţie a Jocurilor Olimpice s-a desfăşurat la Munchen (Germania de Vest), în perioada 26 august - 11 septembrie 1972. În imagine: Ivan Patzaichin, medaliat cu aur (locul I) la kaiac-canoe (C1 1000 m), 1972.

În 1986 a fost promovat, ca antrenor, la lotul naţional, pentru ca din 1995 să fie numit antrenor coordonator al lotului naţional olimpic. A reuşit să câştige peste 150 de titluri ca antrenor al lotului naţional şi olimpic de kaiac-canoe, calitate în care a fost prezent la Olimpiadele din 1992 - Barcelona, 1996 - Atlanta, 2000 - Sydney, 2004 - Atena, 2008 - Beijing, potrivit site-ului https://rowmania.ro. În perioada 1990-1998 a contribuit la obţinerea a două medalii la Jocurile Olimpice, 23 la Campionatele Mondiale şi zece la cele europene. În 2000, sportivii pregătiţi de Patzaichin au cucerit trei medalii de argint la Campionatele Europene de la Poznan şi o medalie de aur şi una de bronz la Jocurile Olimpice de la Sydney. S-a retras din funcţia de antrenor coordonator în 2009.

Începând din 2010, Ivan Patzaichin a devenit un antreprenor social preocupat de promovarea sportului, mişcării în aer liber şi a ecoturismului. Alături de arhitectul Teodor Frolu (specialist în industriile creative) a pus bazele Asociaţiei Ivan Patzaichin - Mila 23, care organizează competiţii anuale dedicate popularizării sportului pe apă şi a zonelor naturale din România, dezvoltă o serie de proiecte dedicate naturii, culturii locale, tradiţiilor, dar şi de laturii sociale a antreprenoriatului.

Mişcarea Rowmania a fost lansată în luna aprilie a anului 2011, odată cu prezentarea unui model de barcă cu un design unic - "canotca". "Din dorinţa de a promova meşteşugul românesc, dar şi pentru a veni în sprijinul turiştilor, am inventat 'canotca'. Am numit-o aşa după lotca de la care preia materialul şi după canoe de la care preia liniile dinamice. Este un produs integral 'made in Romania', pe un design unicat, făcută din lemn preluând meşteşugul marangozilor din Deltă." spunea Ivan Patzaichin, cu acest prilej, conform https://www.facebook.com/RowmaniaPatzaichin.

La începutul lunii septembrie, acelaşi an, a fost inaugurat Festivalul Internaţional al Bărcilor cu Vâsle - Rowmania FEST -, redenumit din 2021, Festivalul "Ivan Patzaichin". Evenimentul a inclus, pe parcusul anilor, secţiunea "Descoperă Rowmania", competiţia pescărească "Ivan Patzaichin", triatlonul, maratonul Tour International Danubien, dar şi dezbateri şi conferinţe pe teme de dezvoltare locală, momente muzicale tradiţionale, spectacole de fanfară, proiecţii de film, expoziţii de fotografie pe teme apropiate Deltei şi Târgul Artizan Eco Delta. La Rowmania FEST 2018 a fost lansată Flotila România Centenar (alcătuită din bărci ce reprezintă regiunile istorice ale României - "Dobrogea", "Basarabia", "Bucovina", "Transilvania", "Moldova" şi "Ţara Românească") care a participat, în perioada 8-9 septembrie 2018, la The Great River Race, pe Tamisa, la Londra.

În 2019, Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23 a lansat proiectul Apele Unite ale României, al cărui scop este de a crea un cadru favorabil pentru democratizarea accesului la apă, să educe tinerii, să încurajeze locuitorii să participe la protejarea apelor, să consolideze o reţea de entităţi preocupate de prezervarea patrimoniului hidrografic şi să stabilească o legătură afectivă între locuitori şi ape.

Maestru Emerit (1968), Maestru Internaţional al Sportului (1982) şi Antrenor Emerit (1991), Ivan Patzaichin a fost vicepreşedinte al Federaţiei Române de Kaiac-Canoe şi vicepreşedinte al Comitetului Olimpic Român (ales în 1990). A fost, de asemenea, preşedinte de onoare al Federaţiei Române de Sport Columbofil şi al Asociaţiei Hipice Eclipse Racing, asociaţie privată a crescătorilor de cai de curse.

Continuarea AICI.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.