O tânără de 17 ani care nu are voie să vorbească în public în propria ei țară a câștigat un prestigios premiu internațional pentru susținerea drepturilor fetelor afgane, notează CNN.
Nila Ibrahimi a câștigat marți Premiul Internațional pentru Pace pentru Copii, un premiu care a a mai fost câștigat și de activista pentru schimbările climatice Greta Thunberg și militanta pentru educația fetelor Malala Yousafzai.
Ibrahimi a primit distincția pentru „munca sa curajoasă de a lupta pentru drepturile fetelor” în Afganistan, unde femeile sunt reduse la tăcere de regulile opresive stabilite de talibani, care au preluat puterea în 2021.
Înainte de revenirea talibanilor la putere, Ibrahimi și-a câștigat notorietatea în mediul online după ce a făcut presiuni asupra autorităților din Kabul să anuleze interdicția elevelor de a cânta în public.
Ibrahimi s-a înregistrat cântând, iar fratele ei a încărcat videoclipul pe rețelele de socializare.
Campania „IAmMySong” a avut succes și, în câteva săptămâni, interdicția a fost anulată.
„A fost prima dată când m-am gândit: «Uau, dacă vreau, dacă cred că așa vreau să trăiesc, pot vorbi și asta poate fi acceptat”, a spus ea într-un video.
Ibrahimi avea 15 ani când talibanii s-au mutat în Kabul și au preluat puterea după retragerea haotică a Statelor Unite și a aliaților săi după o ocupație de 20 de ani, readucând națiunii stăpânirea teocratică.
Cu ajutorul Fundației 30 Birds, Ibrahimi a fugit din Afganistan cu familia ei – mai întâi în Pakistan și apoi în Canada, unde continuă să pledeze pentru fetele afgane.
Ea a co-fondat „Her Story”, care încurajează fetele afgane să-și împărtășească poveștile, evidențiind vocile celor care încă se află în Afganistan.
„În fiecare zi mă gândesc la acele fete care au rămas în urmă în Afganistan, rămase fără speranță. În Canada, iau decizii cu privire la viața mea și îmbrățișez persoana la care aspir să fiu, dar cum rămâne cu ele?”, a spus Ibrahimi într-un discurs la Summit-ul de la Geneva pentru Drepturile Omului și Democrație de anul trecut.
După ce talibanii au preluat puterea, au închis școlile pentru fete de peste 12 ani. Adolescentele și femeile nu au voie să studieze sau să lucreze și pot părăsi casa doar cu o rudă de sex masculin. Ele nu pot vorbi în public și trebuie să se acopere din cap până în picioare. Nu au voie să folosească parcuri, săli de sport și alte facilități publice. Nici nu pot călători fără permisiune.
Restricțiile fac parte dintr-o inversare dramatică a libertăților câștigate de peste două decenii de la ultima dată când talibanii au condus Afganistanul.
Săptămâna trecută, talibanii au efectuat o execuție publică, atrăgând condamnări din partea înalților oficiali ai Națiunilor Unite care au cerut încetarea imediată a unor astfel de practici.
Raportorul special al ONU pentru Afganistan, Richard Bennett, a declarat că execuția a fost o „încălcare clară a drepturilor omului”. Bennett a fost interzis din Afganistan de talibani, care l-au acuzat că răspândește propagandă.
Germania, Australia, Canada și Țările de Jos au acuzat grupul islamist de linie dură de încălcarea Convenției ONU privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor.
Sursa: tvrinfo
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.