Instituită prin Legea nr. 150/2014, privind modificarea şi completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celor decedaţi, Ziua Veteranilor a fost marcată astăzi prin mai multe ceremonii militare și religioase în întreaga țară.
De ce este 11 noiembrie Ziua Veteranilor?
Această zi a fost aleasă pentru simbolistica ei, respectiv intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
Celebrată în mai multe ţări ale lumii, precum Australia, Canada, Statele Unite ale Americii, dar şi în state europene, semnificația acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar român decedat în teatrul de operaţii din Afganistan. Conform MApN, în perioada 1996-2019, România a pierdut 30 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 190 au fost răniţi.
Ceremonie militară și religioasă la bordul Fregatei ”Regele Ferdinand”
Aflați în aceste momente la Exercițiul multinațional „Dogu Akdeniz 19”, organizat de Forțele Navale ale Turciei, în Marea Mediterană, unde au misiunea de a lua parte la activități de luptă în mediul submarin, maritim și aerian, alături de parteneri din 15 state, marinarii militari au organizat o frumoasă ceremonie militară și religioasă în memoria celor care și-au pierdut viața la datorie.
”Echipajul fregatei „Regele Ferdinand” a organizat astăzi, 11 noiembrie, cu prilejul Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații, o ceremonie militară și religioasă la bord, pentru a menține vie amintirea celor care au slujit Patria în toate teatrele de operații, chiar cu prețul vieții.
Adunarea la puntea heliport, organizată pentru a-i omagia pe veteranii teatrelor de operații și a-i comemora pe cei care și-au pierdut viața la datorie, a fost încheiată cu acordarea certificatelor de botez marinăresc, militarilor care au ieșit pentru prima dată pe mare sau care au ajuns pentru prima dată, în apele mediteraneene, cu o navă de război”, au scris cei de la Forțele Navale Române pe pagina de socializare.
Credit foto: Alexandru Turturică
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.