Național Din Arad Cultură Religie Ultima oră
În urmă cu 54 de ani, doi militari arădeni mureau salvând vieți în timpul inundaţiilor de la Târgu Mureş
În urmă cu 54 de ani, doi militari arădeni mureau salvând vieți în timpul inundaţiilor de la Târgu Mureş
17/11/2024 ⋅ 0 comentarii

Recunoștința este frumoasă. Memoria și pașii concreți făcuți pentru a-i aduce în prezent pe cei care și-au dat viața pentru semeni, adevărate binecuvântări. 

Spre neuitare, sâmbătă, 16 noiembrie, a fost inaugurată o troiță în amintirea celor cinci militari care şi-au pierdut viaţa, în urmă cu 54 de ani, în timpul inundaţiilor de la Târgu Mureş. 

Inițiatorul proiectului este plutonier major (r) Viorel Manta, care a activat, până la trecerea în rezervă, în unitatea de cercetaşi de la Târgu Mureş, de unde au plecat în misiune cei cinci militari în luna mai 1970, devenind "eroii apelor".

Între cei cinci eroi militari sunt și doi arădeni: Plutonier adjutant (post-mortem) David. I. Rusu era din satul Filpişu Mare, comuna Breaza, judeţul Mureş, sergent major Lazăr I. Blejenari era din Săvârşin, judeţul Arad, sergent major Ionel S. Giurchi s-a născut în comuna Zăbalţ, judeţul Arad, sergent major Ion P. Roman s-a născut în comuna Bârsana, judeţul Maramureş, iar sergentul major Mircea C. Robu s-a născut în comuna Volovăţ, judeţul Suceava.

Troiţa, situată în apropierea râului Mureş şi a străzilor care poartă numele celor cinci soldaţi, a fost inaugurată de comandantul Comandamentului Forţelor pentru Operaţii Speciale, general-maior Claudiu-Ovidiu Dobocan, de viceprimarul Călin Moldovan, de consilierul local Claudiu Maior, fiind prezent şi plutonier major (r) Viorel Manta, precum şi membri ai grupului de iniţiativă care s-au alăturat proiectului- plt. adj. şef (r) Gheorghe Stoica, Carmen Elena Laszlo şi artistul Cosmin Pol.

Asociaţia Cultul Eroilor, Filiala Mureş, a prezentat un istoric al întâmplărilor din luna mai 1970, când judeţul Mureş a fost afectat de grave inundaţiile cauzate de topirea bruscă a zăpezii şi de ploi abundente, la fel ca întreaga ţară.

"Apele au lăsat în urma lor imagini răvăşitoare şi istorisiri pe care mulţi dintre noi le-am auzit ani la rând. Şi poate cea mai emoţionantă dintre istorisiri este aceea despre ziua în care târgumureşenii, cu flori şi steguleţe tricolore sau prin simpla prezenţă, s-au reunit în gara CFR, pentru a aduce astfel mulţumiri şi un ultim omagiu salvatorilor pieriţi sub ape. Militari care şi-au găsit sfârşitul în apele învolburate ale Mureşului plecau pe ultimul drum cu o garnitură specială de tren, însoţiţi de superiori şi mult personal CFR, conduşi spre locurile natale, de unde s-au înrolat. Cinci tineri militari care îşi efectuau stagiul în Târgu Mureş şi-au pierdut viaţa în înfruntarea cu apele dezlănţuite, au salvat vieţi, copii, femei şi bătrâni până în clipa în care nu s-au mai putut salva pe ei înşişi, curenţii puternici izbind violent de maluri şi de un pod tancurile amfibii în care se aflau echipajele de soldaţi. Soldaţi la început de drum în viaţă, cu diferite meserii în viaţa civilă, fie tehnicieni agricoli, fie şoferi sau muncitori în unităţi industriale, dar deveniţi eroi la datorie, în slujba semenilor", a arătat Asociaţia Cultul Eroilor, potrivit Agerpres.



Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.