Institutul Cultural Român va găzdui duminică, 10 noiembrie 2024, ora 11.00, concertul „The Wizards of SoNoRo”, susținut de bursieri ai programului SoNoRo Interferențe. Bucuria noastră, a arădenilor, este cu atât mai mare cu cât printre bursierii care vor concerta în Sala Mare a Institutului Cultural Român, din Aleea Alexandru 38, este și violonistul arădean Ștefan Șimonca-Oprița.
Violonistul Ștefan Șimonca-Oprița, născut la Arad în 2000, este un student român cu recunoaștere și premii internaționale. Este masterand și absolvent al HfM (Universitatea de Muzică, Saarbrücken, Germania) și absolvent (2019) al Colegiului de artă „Sabin Drăgoi” din Arad, România. Studiază vioara cu David Grimal (creatorul orchestrei Les Dissonances) și muzica de cameră cu Krzysztof Chorzelski (membru al cvartetului Belcea). A studiat vioara cu Artemiu Șimonca, Mihaela Tomescu și cu alți profesori din România, Marea Britanie, Germania și SUA. De asemenea, a fost solist al Orchestrei Filarmonicii PKF din Praga (2017, dirijor Leoš Svárovský) și solist al mai multor orchestre naționale din România și a susținut concerte și recitaluri în Cehia, Ungaria, Marea Britanie, Germania, Luxemburg, România și alte țări. Din 2017 este membru (ocazional și concertmaestru) al orchestrei Les Dissonances, creată de David Grimal, cântând împreună în multe turnee în Franța, Belgia, Italia, Spania, România și alte țări.
Ștefan va cânta alături de violoniștii Filip Cușmir și Lois Muntean, violoncelista Ioana Movileanu, pianistul Daniel Dumitrașcu și Noemi Onucu – voce, evenimentul desfășurându-se cu participarea violistului Răzvan Popovici.
Ediția din acest an a Festivalului SoNoRo este inspirată de tema Ex libris, fiind programată în perioada 1-17 noiembrie 2024, în București și Cluj-Napoca, unde vor avea loc 21 de concerte și două întâlniri SoNoRo Talks – Ex libris. 40 de artiști vor fi prezenți la această ediție.
Programul concertului The Wizards of SoNoRo din Sala Mare a ICR
Vincenzo Bellini (1801 - 1835)
Ah! Non Credea Mirarti din opera La Sonnanbula
Wolfgang Amadeus Mozart (1756 -1791)
Duo în Sol major pentru vioară și violă, KV 423
Gaetano Donizetti (1797 - 1848)
Ah! Tardai troppo... O luce di quest'anima din opera Linda di Chamounix
Antonín Dvořák (1841-1904)
Terzetto în Do major pentru două viori și violă, op. 74
Introduzione. Allegro ma non troppo
Larghetto
Scherzo. Vivace — Trio. Poco meno mosso
Tema con variazioni. Poco Adagio — Molto
Giuseppe Verdi (1813-1901)
Caro Nome din opera Rigoletto
SoNoRo Interferenţe, programul educativ al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, a luat naştere în România în anul 2007 şi de atunci s-a extins şi în alte ţări europene, precum Italia (Arezzo şi Montepulciano), Ucraina (Kiev), Germania (Bad Endorf, Neuwied și Traunstein) și Belgia (Conservatorul Regal din Antwerpen). Printre locurile în care workshopurile SoNoRo Interferențe s-au desfășurat în România, de-a lungul timpului, se numără: Portul Cultural Cetate, reședința Băncii Naționale de la Păltiniș și Palatul Cantacuzino din Bușteni. Mulţi dintre câștigătorii burselor au obținut rezultate deosebite şi studiază, în prezent, în cadrul unor instituţii prestigioase de muzică din Londra, Berlin, Viena, Zürich, Hamburg şi Bucureşti. Câțiva dintre bursieri au obținut rezultate remarcabile, câteva exemple în acest sens fiind reușitele lui Andrei Ioniță – Premiul I la secţiunea Violoncel a Concursului „P. I. Ceaikovski” din Moscova (2015), a lui Ștefan Cazacu – Premiul al III-lea la secțiunea Violoncel a Concursului Internațional „George Enescu” (ediția 2020-2021), a lui Valentin Șerban – Premiului I la secțiunea Vioară a Concursului Internațional „George Enescu” (2021) sau a Mariei Marica – Premiul I la secţiunea Vioară a Concursului Internaţional „George Enescu” (2022).
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.