Jurnalistul și scriitorul Nestor Rateș, personalitate marcantă a exilului românesc și o voce neobosită a libertății și adevărului, auzită prin intermediul postului de radio Europa Liberă, a trecut la cele veșnice la vârsta de 91 de ani.
Anunțul a fost făcut de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.
Născut în România și absolvent de filosofie la Universitatea din București, Nestor Rateș și-a început cariera jurnalistică la Agerpres, iar din 1973, după plecarea din țară, s-a alăturat departamentului românesc al Radio Europa Liberă, postul de radio transformat, în perioada comunistă, într-un simbol al speranței românilor și unica punte de legătură cu lumea occidentală.
Pe parcursul a douăzeci de ani, în redacțiile din Washington, München și Praga, Nestor Rateș a fost de două ori director al departamentului românesc, oferind românilor acces la informații esențiale despre evoluția lumii, inclusiv despre evenimentele din alte țări comuniste. Alături de alte voci cunoscute ale exilului românesc, precum Ghiță Ionescu, Nöel Bernard, Vlad Georgescu, Emil Georgescu, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Mircea Carp, Cornel Chiriac, Ion Ioanid, Gelu Ionescu, Șerban Orescu, Emil Hurezeanu, Neculai Constantin Munteanu, Liviu Tofan, a contribuit la menținerea speranței și conștiinței libere a românilor.
„Nestor Rateș va rămâne în amintirea tuturor ca o voce a conștiinței și un simbol al rezistenței prin cuvânt împotriva unui regim represiv. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, au scris reprezentanții Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, pe pagina de Facebook.
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.