Național Din Arad Religie Ultima oră
Două coruri arădene, dirijate de Părintele Gabriel Streulea, premiate la Palatul Patriarhiei
Două coruri arădene, dirijate de Părintele Gabriel Streulea, premiate la Palatul Patriarhiei
27/10/2024 ⋅ 1 comentarii

Avem motive de bucurie și mândrie? Avem, pentru că n-am putea să nu ne bucurăm și să nu ne salte inima cu firească mândrie când auzim nu o dată ci de două ori numele cetății noastre, a Aradului, în cadrul festivității de premiere a celei de a XVI-a ediții a Concursului Național de Muzică bisericească „Lăudați pe Domnul”, de la Palatul Patriarhiei. 

La Categoria a II-a – Cor de voci egale (copii), Premiul al II-lea a fost câștigat de  Corul de Copii Neos al Catedralei Vechi – Arad, iar Premiul al III-lea de Corul Școlii Sfântul Ierarh Nicolae din Arad. Ambele coruri dirijate de Părintele Gabriel Streulea, iar performanța este cu atât mai lăudabilă cu cât din cele 12 coruri premiate, două sunt din Arhiepiscopia Aradului.

La concertul final al Festivalului-Concurs Național de Muzică Bisericească ”Lăudați pe Domnul!”, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt despre rolul terapeutic al muzicii bisericești, rol pe care fiecare dintre noi l-am simțit ascultându-i, în nenumărate rânduri, pe minunații copii de la Catedrala Veche sau pe cei de la Școala Sfântul Ierarh Nicolae. Cum probabil l-au simțit și cei care au participat la Sfânta Liturghie săvârșită sâmbătă, la Sărbătoarea Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir, la biserica "Sfântul Laurențiu" din Cisnădie-Sibiu, și de care nădăjduim să se bucure și credincoșii care, duminică, la praznicul Sfântului Dimitrie Basarabov, vor participa la Sfânta Liturghie de la biserica din Pantelimon, unde copiii arădeni vor cânta din nou așa cum doar ei știu. Vor cânta și-L vor așeza pe Dumnezeu acolo unde este mai mare nevoie de El: în inimile cu dor de Cer. 

Muzica bisericească unită cu rugăciunea contribuie la cultivarea sănătăţii sufleteşti - Cuvântul Patriarhului României

Ediția a XVI-a a Festivalului-Concurs Național de Muzică Bisericească Lăudați pe Domnul! se desfășoară în Anul omagial al pastoraţiei şi îngrijirii bolnavilor şi în Anul comemorativ al tuturor Sfinţilor tămăduitori fără de arginţi, context în care este evidențiată valoarea terapeutică a cântării liturgice.

Din Vechiul Testament, cunoaștem că psalmodierea poartă în sine remediul vindecării de patimile şi de suferinţele provocate adesea de o viaţă trăită departe de Dumnezeu: „David, luând harpa, cânta şi lui Saul îi era mai uşor şi mai bine şi duhul cel rău se depărta de el” (1 Regi 16, 23).

Având un fond alcătuit din texte biblice şi imnografice, înveșmântate în podoabă sonoră vocală, muzica bisericească are multiple funcții: catehetică, apologetică, euharistică, comunitară. În același timp, muzica ajută la cultivarea sănătății sufletești a celor care o cântă şi a celor care o ascultă participând la slujbele Bisericii.

De aceea, Sfântul Apostol Pavel îi îndemna pe creștinii din vremea sa: „Cântaţi în inimile voastre lui Dumnezeu, mulţumindu-I, în psalmi, în laude şi în cântări duhovniceşti” (Coloseni 3, 16), iar Sfântul Apostol Iacov îndeamnă zicând: „Este vreunul dintre voi în suferință? Să se roage. Este cineva cu inimă bună? Să cânte psalmi” (Iacov 5, 13).

În Anul omagial al pastoraţiei şi îngrijirii bolnavilor, ansamblurile corale, câștigătoare ale celor patru categorii ale Secțiunii A. Interpretare din cadrul festivalului-concurs, au susținut concerte la nivel mitropolitan și național, arătând că muzica bisericească, în ambele ei forme (monodică şi corală), este izvor de pace, bucurie și iubire față de Dumnezeu și de semeni.

Mâine, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, aceste coruri vor oferi răspunsurile la Sfânta Liturghie sau vor susține recitaluri de muzică la biserici sau paraclise ale unor spitale din Bucureşti, aducând mângâiere sufletelor celor aflați în suferință.

Totodată, în Anul comemorativ al tuturor Sfinţilor tămăduitori fără de arginţi, festivalul-concurs a contribuit la dezvoltarea repertoriului muzical românesc. La Categoria I. Lucrări psaltice a Secțiunii B. Compoziție, concurenţii au realizat lucrări cuprinzând cântări din slujba Sfinţilor doctori fără de arginţi Cosma şi Damian, cei din Asia, iar la Categoria a II-a. Lucrări religioase armonico-polifonice, au compus lucrări pentru cor mixt sau de voci egale, folosind versete selecţionate dintr-un singur psalm, având ca temă suferinţa şi vindecarea prin credinţă.

Ca în fiecare an, etapa finală a acestei ediții a avut și o dimensiune academică, prin organizarea unei conferințe cu tema Credință și vindecare prin muzică la Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din Bucureşti, în ziua de 25 octombrie 2024.

Cu bucurie, îi felicităm pe toți cei care au contribuit la desfășurarea acestui eveniment: organizatori, colaboratori ai acestora, ansambluri corale participante, compozitori, conferențiari și prezentatori. Mulțumim publicului din sală și celor care au urmărit concertul prin intermediul Trinitas TV și Radio Trinitas, dorindu-vă tuturor sănătate, bucurie și mult ajutor de la Dumnezeu!

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române


***

Ediția a XVI-a a Concursului Național de Muzică bisericească „Lăudați pe Domnul” s-a desfășurat în mod virtual, corurile participând prin trimiterea unor înregistrări video cu interpretările pieselor muzicale cerute de organizatori. Anul acesta concursul s-a organizat pe mai multe categorii.

Din partea Arhiepiscopiei Aradului s-au înscris patru coruri.

Cel mai frumos rezultat a fost cel al Corului de copii și tineri „Neos” al Catedralei Vechi din Arad, dirijat de părintele Gabriel Streulea. Acest cor a participat la Categoria a II-a – „Cor de voci egale – copii” și a obținut Premiul al II-lea, la o distanță de câteva puncte de Premiul I, care a fost câștigat de Corul „Meloritm” de la Palatul Național al Copiilor – București. Pentru această categorie organizatorii concursului au cerut interpretarea unei piese muzicale bisericești din repertoriul românesc, a unei piese muzicale sacre din repertoriul internațional și a unei piese muzicale laice din repertoriul românesc. Astfel, piesele muzicale interpretate de corul „Neos” au fost: „Graiurile mele” – pr. Alexandru Delcea, „Cuvine-se cu adevărat” – Dimitrie Bortneanski și „Sârba pe loc” – Gheorghe Danga. Cele trei piese au fost adaptate la trei voci de părintele Gabriel Streulea.

Tot un rezultat foarte bun a realizat un alt cor arădean, care a câștigat Premiul al III-lea, Corul Școlii „Sfântul Ierarh Nicolae”, dirijat de părintele profesor Gabriel Streulea.

La Categoria I – „Cor mixt” a participat Corul mixt „Nașterea Domnului” al Parohiei Arad-Micălaca Veche II, dirijat de domnul profesor Ovidiu-Valentin Căpitan, care a ieșit pe locul al cincilea, iar la Categoria a IV-a – „Cor monodic (psaltic)” a participat Corul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” al Arhiepiscopiei Aradului, dirijat de părintele Gabriel Streulea, care a ieșit pe locul al patrulea.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

27.10.2024 16:44
Larisia Horgos
Felicitari!!!