La standul României de la Village de la Francophonie se află o piesă cu totul specială, cu valoare muzeală - pașaportul lui George Enescu! Pus la dispoziție de Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe (MAE), documentul nu a mai părăsit țara din 1958, anul primei ediții Festivalului Enescu.
Potrivit Ambasadei României în Franța, pașaportul a mai fost expus o singură dată, anul acesta, la București, la Concursul International George Enescu, într-un parteneriat între Arhivele Diplomatice ale MAE și Artexim, parteneriat care se extinde cu ocazia prezenței României la Village de la Francophonie.
Pașaportul, prezentat împreună cel al Marucăi, soția lui Enescu, a stârnit interesul vizitatorilor, care, pe lângă explicațiile oferite de echipa de la stand, au primit în dar și o mică mapă cu reproduceri fotografice ale pașaportului și ale altor documente de epocă, între care o telegramă din 1932 privind unul din turneele americane ale maestrului afișul-program al primei ediții a Festivalului International George Enescu, din 4-22 septembrie 1958.
Festivalurile de muzică, artele spectacolului și cultura tradițională pe care România le prezintă la Village de la Francophonie oferă perspective noi și povești emoționante asupra diversității și complexității experienței umane, creând totodată intersecții între artă și educație, între inovația științifică și noile tehnologii creative, adevărate punți de legătură între diverse culturi și comunități.
Standul României la Village de la Francophonie este un proiect cultural finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.
Foto: Ambasada României în Franța
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.