Național Din Arad Religie Comunicate de Presă Ultima oră
Mitropolitul Nicolae Corneanu, pomenit la 10 ani de la trecerea la cele veșnice
Mitropolitul Nicolae Corneanu, pomenit la 10 ani de la trecerea la cele veșnice
21/09/2024 ⋅ 0 comentarii

Duminică, 29 septembrie 2024, la Catedrala mitropolitană “Sfinții Trei Ierarhi“ din Timișoara va fi oficiată slujba Parastasului pentru mitropolitul Nicolae Corneanu, cu prilejul împlinirii a zece ani de la plecarea sa la Domnul.

Slujba de pomenire va fi săvârșită, imediat după sfânta Liturghie, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Ioan, împreună cu preoții catedralei și cu foști clerici din administrația Centrului eparhial, care au slujit în vremea regretatului ierarh bănățean.

La acest moment comemorativ vor participa credincioșii care frecventează lăcașul mitropolitan, membri ai familiei fostului mitropolit, clerici și laici care au activat în vremea păstoririi sale, atât în forurile eparhiale, cât și în administrația bisericească.

Cu fiecare rugăciune rostită și fiecare amintire adusă în fața inimii, mitropolitul Nicolae rămâne aproape de noi, ca o lumină tainică care ne însoțește pe calea credinței și a iubirii frățești.

Mitropolitul Nicolae Corneanu s-a născut în 21 noiembrie 1923, la Caransebeş, într-o familie preoţească. Între anii 1934-1942 urmează şcoala elementară şi liceul în Caransebeş. Pleacă apoi la Bucureşti, unde, între anii 1942-1946, urmează cursurile Facultăţii de Teologie. În 1943 este hirotonit diacon celibatar de către episcopul Veniamin Nistor al Caransebeşului, în biserica parohiei Obreja, de lângă Caransebeș. După absolvirea facultăţii, se înscrie la doctorat, iar la 30 iunie 1949 îşi va susţine teza cu titlul: „Viaţa şi petrecerea Sfântului Antonie cel Mare. Începuturile monahismului creştin pe Valea Nilului”, sub coordonarea cunoscutului patrolog Ioan G. Coman. În anul 1960 va fi hirotonit preot de către viitorul patriarch Teoctist Arăpașu, pe atunci episcop-vicar patriarhal, iar la 15 decembrie, Colegiul Electoral Bisericesc îl alege episcop al Aradului, Ienopolei şi Hălmagiului. Este hirotonit arhiereu în biserica „Sfântul Spiridon Nou” din Bucureşti, la data de 15 ianuarie 1961, de către patriarhul Justinian Marina, instalarea în funcţia de episcop al Aradului având loc șapte zile mai târziu în catedrala episcopală din Arad. La 17 februarie 1962, acelaşi Colegiu Electoral al Patriarhiei Române, îl alege în scaunul vacant de Arhiepiscop al Timişoarei şi Caransebeşului şi, totodată, de Mitropolit al Banatului. Este instalat la 4 martie 1962, păstorind Mitropolia Banatului vreme de 52 de ani, până la 28 septembrie 2014, când a trecut la Domnul.

Ca ierarh, mitropolitul Nicolae Corneanu s-a implicat activ în gestionarea problemelor administrative și gospodărești ale eparhiei, inițiind o serie de proiecte notabile. Printre acestea se numără: construcția unui nou corp de clădire la Centrul eparhial, reorganizarea Tipografiei arhidiecezane, înființarea unei colecții muzeale la Catedrala mitropolitană, sprijinirea ridicării și pictării a zeci de noi lăcașuri de cult, restaurarea unor monumente istorico-bisericești din eparhie, precum și ctitorirea și reînființarea mai multor mănăstiri.

De asemenea, a fost inițiatorul reactivării Episcopiei Caransebeșului și al înființării Facultății de Teologie din Timișoara. Om de carte, mitropolitul Nicolae a lăsat moștenire 28 de volume de autor și o bibliotecă personală formată din mii de volume.

Printre altele, este cunoscut pentru traducerea deosebită a Scării sfântului Ioan Sinaitul (Scărarul) și pentru participarea sa la multe manifestări culturale, teologice și ecumenice, atât în țară, cât și peste hotare.

A fost, totodată, membru de onoare al Academiei Române și membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Biroul de presă al Centrului eparhial

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.