Național Din Arad Ultima oră
Eroii bănățeni, comemorați la Crucea-monument de pe Muntele Mic
Eroii bănățeni, comemorați la Crucea-monument de pe Muntele Mic
15/09/2024 ⋅ 0 comentarii

În ziua prăznuirii Înălțării Sfintei Cruci, sute de credincioși din mai multe părți ale țării au participat la cea de a XIX-a ediție a Pelerinajului organizat de Episcopia Caransebeșului  la Monumentul Eroilor bănățeni căzuți în lupta pentru făurirea Marii Uniri de la 1918.

Chiar dacă vremea a fost una mohorâtă, nefavorabilă, arhierei, preoți, diaconi, autorități centrale, județene, locale, civile și militare, precum și numeroși credincioși au participat  la procesiunea care a început de la intrarea în stațiunea Muntele Mic și a continuat până la cota de 1670 metri, unde se află Crucea-monument, ridicată pentru eroii bănățeni.

Potrivit Episcopiei Caransebeșului, la orele dimineții, Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria,  împreună cu un sobor de preoți, Armata Țării, sute de credincioși, printre care foarte mulți copii și tineri, membrii Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte și elevi de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș, dar și tineri ai Asociației „Anastasia” din Episcopia Severinului și Strehaiei, au pornit în procesiune până la baza Crucii-monument. Ajunși aici, ierarhii împreună cu un sobor de preoți și diaconi au oficiat Sfânta Liturghie în altarul de vară special amenajat pentru această sărbătoare. În cadrul acesteia a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru eroii bănățeni căzuți pe câmpurile de luptă, dar și pentru ctitorii Crucii-monument.

La final, au fost depuse coroane din partea oficialităților și a avut loc ceremonialul militar, oferit de către Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal” din Timișoara. După sfintele slujbe și programul militar toți pelerinii au primit și pachete cu o mică gustare din partea organizatorilor.

Stațiunea „Muntele Mic” a luat ființă în anul 1935, iar în iulie 1936 a fost inaugurat monumentul eroilor bănățeni din lupta pentru reîntregire, sau Crucea de pe Muntele Mic, o cruce de lemn mai mică. În anul 2003-2004 a fost ridicată actuala cruce metalică, structurată din oțel laminat cu o înălțime de 27 metri, recunoscută ca fiind una dintre cele mai reprezentative monumente din Banat.


Foto: Glasul Cetății / ATOR Banatul de Munte

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.