Național Cultură Ultima oră
Actriţa Cătălina Romaneţ a câștigat Marele Premiu al Galei Tânărului Actor - HOP
Actriţa Cătălina Romaneţ a câștigat Marele Premiu al Galei Tânărului Actor - HOP
01/09/2024 ⋅ 0 comentarii

Premiul "Ştefan Iordache", Marele Premiu al celei de-a XXVII-a ediţii a Galei Tânărului Actor - HOP, a fost câştigat de actriţa Cătălina Romaneţ, în vârstă de 26 de ani, din Bucureşti, absolventă a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti, promoţia 2021.

Cătălina Romaneţ a fost prezentă în secţiunea Individual cu momentul "Linişte" după monodrama "Umami" de Teodora Savu, iar la proba impusă a prezentat "Helena" din "Visul unei nopţi de vară", actorul 1, scena 1.

Premiul i-a fost înmânat de preşedintele UNITER, scenograful Dragoş Buhagiar.

Marele Premiu al Galei este susţinut de sora lui Ştefan Iordache, în memoria marelui actor, cel care a fost membru al juriului la mai multe ediţii ale Galei HOP, un apropiat al acestui eveniment şi un susţinător al tinerilor la început de carieră. Dacă iniţial, începând cu ediţia 2009, acesta a fost acordat pentru cel mai bun actor la secţiunea Individual, începând din anul 2013, organizatorii au decis ca Premiul "Ştefan Iordache" să devină Marele Premiu al Galei.

Premiul pentru cea mai bună actriţă la secţiunea Individual a fost acordat ex aequo actriţelor Antonia Scutaru şi Catinca Hanţiu.

Antonia Scutariu, în vârstă de 23 de ani, din Botoşani, absolventă a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti, promoţia 2023, a prezentat la secţiunea Individual momentul "Botoşani", după "Genul Acuzativ" de Mimi Brănescu, iar la proba Impusă a prezentat "Viola" din "A douăsprezecea noapte" actul II, scena 2.

Catinca Hanţiu, în vârstă de 22 de ani, din Constanţa, absolventă a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti, promoţia 2023, a prezentat la secţiunea Individual momentul "Fata cu flori din soare", text propriu, adaptare după "Vara în care mama a avut ochii verzi" de Tatiana Ţinuleac, şi "Viaţa ca un peron" de Octavian Paler, iar la proba impusă a prezentat "Helena" din "Visul unei nopţi de vară", actul I, scena 1.

Premiul pentru cel mai bun actor la secţiunea Individual a fost acordat, de asemenea, ex aequo actorilor Darie Doklean şi Bogdan Ifodi.

Darie Doklean, în vârstă de 26 de ani, din Serbia, absolvent al Universităţii de Vest Timişoara, în anul 2022, a prezentat în secţiunea Individual momentul "Murdărie" adaptare după "Sex, Drugs, Rock&Roll" de Eric Bogosian, iar la proba impusă a prezentat "Macbeth", actorul II, scena 1.

Bogdan Iftodi, în vârstă de 23 de ani, din Republica Moldova, absolvent al Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj Napoca, în anul 2023, a prezentat în secţiunea Individual momentul "#m-amnăscutdinnou" adaptare după un scenariu de Aleksandr Petrov, iar la proba impusă "Shylock" din "Neguţătorul din Veneţia", actorul III, scena 1.

Premiul "Cornel Todea" - Premiul pentru cea mai bună trupă de actori a fost acordat pentru spectacolul "Obsesiv-Impulsiv", adaptare după "Sex, Drugs, Rock & Roll" de Eric Bogosian şi "Love/ Sick" de John Cariani, cu Theodora Pintilie şi Andrei Pleşa.

Premiul "Sică Alexandrescu" - Premiul special al juriului a fost acordat actriţei Ioana Cojocărescu, în vârstă de 27 de ani, absolventă a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj Napoca, în anul 2019. Ea a fost prezentă la secţiunea Individual/Grup cu "Probă Magda", text propriu cu inserţii din "Pescăruşul" de A.P. Cehov, iar la proba impusă a fost prezentă cu "Îmblânzirea scorpiei", actorul V, scena 2.

Premiile publicului au fost câştigate de Cătălin Vîlcu - premiul pentru cel mai bun actor, Daria Pentelie - premiul pentru cea mai bună actriţă, şi spectacolul "Poartă-mă" de Giorgia Aimeri, cu Nicholas Bohor, Alexandra Catrina, Luca Fumuru şi Larisa Oasenegre - premiul pentru cea mai bună trupă de actori.

În cadrul galei au fost acordate şi două premii găzduite, respectiv Premiul "1/10 pentru FILM la TIFF" câştigat de Cătălina Romaneţ, şi Premiul pentru prestanţă şi rostire scenică, acordat de actriţa Dorina Lazăr, câştigat de Ileana Ursu.

În încheierea galei de premiere, preşedintele UNITER a transmis un mesaj de suflet pentru toţi participanţii la evenimentului.

"Suntem ceea ce suntem astăzi datorită mentorilor noştri. Aceleaşi aplauze le merită şi Ion Caramitru, şi Cornel Todea, şi Ştefan Iordache, şi toţi marii maeştri care au făcut posibil să existăm", a transmis Dragoş Buhagiar.

Juriul de specialitate al Galei a fost compus din actorul Adrian Titieni, actriţa Raluca Aprodu, regizoarea Gianina Cărbunariu, regizorii Vlad Cristache şi Andrei Măjeri şi criticii de teatru Alina Epîngeac şi Claudiu Groza.

Ultima zi a galei va fi deschisă, de la ora 18,00, cu spectacolul invitat "Thrill Me - Povestea lui Leopold şi a lui Loeb", un musical de Stephen Dolginoff, regia Ionuţ Grama şi Dragoş Muscalu, cu Dragoş Ioniţă şi Andrei Mărcuţă, coproducţie Touchstone Creative şi Teatrul Metropolis Bucureşti.

Un program permanent al UNITER, Gala HOP este un concurs ce are ca scop promovarea şi lansarea tinerilor absolvenţi din învăţământul superior artistic. Prima ediţie a avut loc în anul 1998, sub direcţia regizorului Cornel Todea.


Foto: galahop.uniter.ro

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.